Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, s-a prezentat ieri la Parchetul general pentru a aduce documentele cerute de procurori in legatura cu dosarul in care este invinuit de abuz in serviciu. Informatia ne-a fost confirmata de biroul de pr

Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, s-a prezentat ieri la Parchetul general pentru a aduce documentele cerute de procurori in legatura cu dosarul in care este invinuit de abuz in serviciu. Informatia ne-a fost confirmata de biroul de presa al Ministerului Public, cu precizarea ca Atanasiu a venit insotit de avocati, vizita durand putin peste o ora. Ancheta in acest caz a demarat in urma cu aproape zece zile, dupa ce presedintele Traian Basescu si-a dat avizul pentru inceperea urmaririi penale. La data de 18 septembrie, procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au chemat pe Atanasiu pentru discutii preliminare in legatura cu cele doua plangeri formulate impotriva lui de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, si de deputatul PSD Eugen Bejinariu.
Dosarul in care este cercetat Atanasiu s-a constituit dupa declaratia acestuia de la sfarsitul lunii iulie, potrivit careia stie de la Directia de Informatii Militare ca purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Ulterior, Saftoiu a formulat o plangere in care-l acuza pe fostul ministru de abuz in serviciu contra intereselor persoanei.
Cea de-a doua plangere formulata de deputatul PSD Eugen Bejinariu priveste abuzul in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari.
Dupa inregistrarea acestora la Parchet, la data de 20 iulie s-a constituit Comisia speciala de la Palatul Cotroceni, care l-a audiat pe Atanasiu de doua ori. De fiecare data el a sustinut ca nu exista probe impotriva sa.

Comisia speciala: sunt necesare investigatii suplimentare

Astfel, pe baza documentelor aflate la dosarul legat de plangerea Adrianei Saftoiu, potrivit careia ministrul a declarat ca "are o intreaga directie de informatii care ii spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului", Comisia speciala a retinut refuzul lui Atanasiu de a preciza de la ce directie din minister are astfel de informatii si cum au fost obtinute.
Totodata, Comisia a ajuns la concluzia ca Directia de Informatii a Apararii a efectuat, sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii, actiunile de lobby la care se refera deputatul PSD Eugen Bejinariu in plangerea formulata.
Si in acest sens, Comisia a stabilit ca sunt necesare investigatii suplimentare de catre organele abilitate in drept. Raportul Comisiei speciale mai mentioneaza ca cele doua telegrame privind propunerea de retragere a trupelor romane din Irak au fost trimise atasatilor militari romani aflati in strainatate in data de 29 iunie 2006, la ordinul ministrului Teodor Atanasiu.

Dosarele au fost conexate

In urma verificarilor, Comisia a stabilit ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei ministrului Teodor Atanasiu.
De asemenea, Comisia a apreciat ca "exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila". Cele doua plangeri au fost conexate, procurorii stabilind, conform raspunderii ministeriale, ca este nevoie de aprobarea presedintelui pentru inceperea urmaririi penale. La data de 7 septembrie, Traian Basescu a trimis Ministerului Justitiei raportul Comisiei speciale, care la randul sau l-a trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ulterior, seful statului a decis suspendarea lui Atanasiu din functia de ministru al Apararii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.