Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo, a fost chemat ieri dimineata in fata procurorilor anticoruptie pentru discutii preliminare in dosarul legat de privatizarea Hotelului Dacia. Potrivit declaratiei sale de interese, completata

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo, a fost chemat ieri dimineata in fata procurorilor anticoruptie pentru discutii preliminare in dosarul legat de privatizarea Hotelului Dacia. Potrivit declaratiei sale de interese, completata la 20 martie 2006, Szabo detine 52 la suta dintre actiunile SC Dacia SA. Informatia este "omisa" insa in declaratia de avere semnata luni, 25 septembrie 2006...
Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo, a fost citat ieri dimineata la sediul DNA Bucuresti pentru audieri preliminare, intr-un dosar legat de privatizarea hotelului Dacia din Satu Mare, transmite Mediafax. Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, ne-a confirmat informatia, declarand insa ca nu poate spune in ce dosar a fost audiat.
Stefan Szabo este vicepresedinte al organizatiei judetene Satu Mare a UDMR. El a fost chemat la DNA Bucuresti pentru audieri preliminare, impreuna cu omul de afaceri din Negresti-Oas, Vasile Tantas. Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin ca motivul citarii ar fi legat de privatizarea Hotelului Dacia din Satu Mare, Szabo fiind actionarul majoritar.

Neconcordanta dintre declaratiile de avere si de interese

Stefan Szabo a condus, in perioada 1990-1992, Directia Generala a Finantelor Publice Satu Mare, din anul 1992 ocupand functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare. Din 2000, Szabo ocupa functia de presedinte al CJ Satu Mare.
Potrivit declaratiei sale de avere, completata cu numai o zi inainte de vizita sa la DNA (25 septembrie 2006), Szabo detine trei terenuri in Romania (2,89 ha teren agricol, 0,6 ha intravilan si 0,07 ha "alte categorii"), trei case "in Romania", dintre care una in constructie (240 mp) si una de vacanta (60 mp), in ultimele 12 luni instrainand un teren si actiuni SIF in valoare de 665 milioane lei.
In ceea ce priveste plasamentele, investitiile directe si imprumuturile acordate, de peste 5.000 euro, Szabo declara ca a vandut actiuni de la SC Cereale SA si SIF Transilvania. Nici o vorba despre actiunile SC Dacia SA...
Cu toate acestea, probabil pentru a intampina intrebarile procurorilor anticoruptie, Szabo noteaza in subsolul declaratiei sale de avere: "Eventualele omisiuni sau inadvertente se datoreaza cunoasterii inexacte a situatiei de fapt sau a unor cazuri de forta majora".
Si asta nu-i tot. Potrivit declaratiei "privind interesele personale ale alesului local", presedintele Consiliului Judetean Satu Mare declara ca detine 30 la suta din capitalul social al SC Cereale SA si 52 la suta din capitalul SC Dacia SA, in timp ce la SIF Transilvania are doar 100.000 de actiuni.
Fara alte comentarii...

Divizata, radiata si vanduta "la bucata"

Potrivit informatiilor publicate in presa locala, presedintele Consiliului Judetean, impreuna cu omul de afaceri Vasile Tantas si judecatorul Ioan Petruca (a carui sotie, Ecaterina Petruca, este notar public), ar fi perfectat preluarea Hotelului Dacia, o afacere de peste 3 milioane de euro.
Dupa Revolutia din '89, Complexul Hotelier din Satu Mare s-a privatizat prin metoda MEBO, prioritate avand angajatii, printre care si Stefan Szabo. In urma privatizarii a rezultat o societate comerciala inchisa, in care nici un actionar nu era majoritar.
SC Dacia SA a fost infiintata in 1995 cu capital integral de stat subscris si varsat integral in natura, actionarii acesteia fiind FPS cu 70 la suta din capital, FPP III Transilvania cu 30 de procente. In 1996, prin sentinta Judecatoriei Satu Mare, SC Dacia SA se transforma din societate cu capital de stat in societate cu capital integral privat, actiunile fiind transferate de la FPS si FPP catre Asociatia Salariatilor "PAS Dacia SA". Dupa achitarea integrala a contravalorii actiunilor, entitatile distincte care au format societatea urmau sa se divizeze si, in final, sa se dizolve. Astfel, dupa 1996, respectiv 2002, au aparut patru societati comerciale: SC Dacia SA, SC Amurg SA, SC Corso SA si SC Poiana cu Flori SRL. Ulterior, SC Dacia SA este denumita SC Europa SA, iar SC Poiana cu Flori SRL se desfiinteaza. Trei dintre actionari contesta hotararile judecatoresti de infiintare a firmelor, obtinand, prin decizia judecatorului Ioan Petruca, radierea acestora din oficiu. In februarie 2006, Ecaterina Petruca autentifica vanzarea a 1.410 actiuni Dacia catre Stefan Szabo, la pretul de 50 euro pentru fiecare actiune, la paritatea de 3,5255 lei/euro.
La 17 februarie 2006, cand s-a perfectat contractul, Stefan Szabo avea deja calitatea de actionar la SC Dacia S.A.

Cladirea dateaza din secolul XVIII

Apartinand stilului secesionist, cladirea hotelului "Dacia" este considerata una dintre cele mai frumoase cladiri construite in acest stil din Transilvania. Proiectul constructiei ridicate pe locul vechii primarii a orasului, care data din anii 1768-1772, a fost premiat la un concurs de arhitectura de la Viena. Pe parcursul existentei sale, hotelul si-a inscris in cartea de onoare prezenta unor personalitati ale culturii romanesti, printre care Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Octavian Goga si Mihail Sadoveanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.