Al-Qaeda e interesata de depozitele de materii nucleare din Europa de Est.

Reteaua terorista al-Qaeda a devenit interesata de depozitele de materiale radioactive din Europa de Est: doi agenti al-Qaeda ar fi vizitat cel mai nesigur sit
Al-Qaeda e interesata de depozitele de materii nucleare din Europa de Est.

Reteaua terorista al-Qaeda a devenit interesata de depozitele de materiale radioactive din Europa de Est: doi agenti al-Qaeda ar fi vizitat cel mai nesigur sit nuclear al lumii, de la Vinca, in Serbia, sustine Joseph Farah, expert american in probleme de securitate. Un raport al MI6, obtinut de Farah, descrie facilitatea de la Vinca drept "o tinta de vis pentru teroristi", deoarece adaposteste doua tone de uraniu imbogatit si de plutoniu capabile a fi folosite pentru fabricarea de arme nucleare, pazite doar de un gard ruginit de sirma ghimpata si de citeva garzi cu pistoale.

AIEA stie problema

Michael Durst, director al programului special al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, declarase ca Vinca se afla pe primul loc pe lista de surse nesigure de uraniu. "Vinca este unica in ceea ce priveste cantitatea de uraniu depozitata - cel putin 2,5 tone -, iar 30% din aceasta cantitate se scurge. Ar fi foarte accesibila unui grup organizat", a declarat Durst. "Exista alte asemenea situri in Bulgaria, Romania si Ungaria, ca si in alte parti ale lumii, dar cantitatea de material nuclear, accesibilitatea si scurgerile fac din Vinca cea mai periculoasa locatie", a continuat oficialul AIEA.

Mafia balcanica

Institutul National de la Vinca, situat la 16 km de Belgrad, a fost inchis in 1984, iar reactorul sau oprit. De atunci, facilitatea a fost lasata sa se degradeze. Agentii MI6, care le-au luat urma celor doi membri al-Qaeda ce au vizitat locatia, au stabilit ca acestia erau insotiti de membri ai organizatiei de crima organizata numita Soarele Rasare, condusa de Semyon Yukovici Mogilevici. Aceasta organizatie ar putea pune la cale furtul de materiale radioactive de la Vinca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.