Saptamana trecuta vedetele tranzactiilor au fost cele cinci societati de investitii financiare, care au dominat piata prin cele mai mari valori de tranzactionare. Patru SIF au avut cea mai buna lichiditate saptamana trecuta, printre ele intrand si Pe
Saptamana trecuta vedetele tranzactiilor au fost cele cinci societati de investitii financiare, care au dominat piata prin cele mai mari valori de tranzactionare. Patru SIF au avut cea mai buna lichiditate saptamana trecuta, printre ele intrand si Petrom.
"A fost o saptamana linistita, cumparatorii concentrandu-se pe segmentul SIF, desi la un moment dat, dupa anuntul ca privatizarea BCR s-a amanat cu 30 de zile, piata se astepta la scaderi pe titlurile SIF", a declarat Liviu Avram, agent de servicii de investitii financiare la SSIF Prime Transaction.
Valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o usoara scadere fata de saptamana precedenta, ajungand la 143,1 milioane de lei. Rulajul din piata a fost acoperit in proportie de 60% de tranzactiile cu SIF, in valoare totala de 85,45 milioane lei. Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, a scazut cu 0,03%, in timp ce BET-C, care reflecta trendul general al pietei, s-a depreciat cu 0,52%. BET-FI, care reflecta evolutia SIF, a marcat o apreciere de 5,57% fata de saptamana anterioara.
Pentru a doua saptamana consecutiv, SIF Oltenia a fost in topul lichiditatii, cu un rulaj total de 34 milioane lei, si o crestere de 4,83%. La capitolul cresteri, in sectorul investitiilor financiare, SIF Moldova a inregistrat cea mai mare apreciere, de 7% fata de saptamana trecuta, ajungand la 2,29 lei/actiune. Cresteri importante au fost raportate si pe emitentul SIF Muntenia, care a inchis saptamana cu o apreciere de 6,85%, la o lichiditate de 14,4 milioane de lei, in timp ce SIF Transilvania a crescut cu 5,58%.
"Saptamana aceasta ne asteptam sa avem de-a face cu o volatilitate sporita, avertizati fiind si de avansul puternic luat de SIF vineri. In functie si de evolutia celorlaltor burse, vom decide si daca o eventuala crestere mai accentuata a SIF este justificata sau daca se impune majorarea ponderii investitiei in societati mai putin vizibile: in acest moment, analizele noastre indica aproximativ 10 societati de la categoria I si II a BVB ce ar putea avea o crestere de peste 10% pana la sfarsitul anului, care ar sustine si o crestere de 30% a BET pentru tot anul 2006", a precizat, in analiza saptamanala, Andrei Anghel, analist la Confident Invest.
Rulajul cu actiuni bancare a scazut saptamana trecuta, ca urmare a suspendarii titlurilor Bancii Transilvania pentru inregistrarea majorarii de capital si transferul Registrului Actionarilor la Regisco. Astfel, valoarea totala a schimburilor cu titluri bancare a totalizat 12,11 milioane lei, acoperind 8,45% din totalul bursier al saptamanii. Rulajul cu titluri BRD a totalizat 11,4 milioane lei. Dupa cresterea de vinerea trecuta, actiunile BRD au ajuns la un minim de 18 lei/actiune, in scadere cu 7,18% fata de inchiderea de saptamana precedenta. In sectorul petrolier, compania Petrom a intrat pe locul trei in topul lichiditatii, cu un rulaj de 16,3 milioane lei, iar cresterea raportata in aceasta saptamana de emitenta este de 1,87%. In schimb, Rompetrol Rafinare Constanta a avut o saptamana caracterizata de cresteri, titlurile Rompetrol inchizand saptamana cu o apreciere de 7,1%.
Tranzactiile cu titluri Transelectrica au totalizat 10,5 milioane lei, reprezentand 7,35% din rulaj. Pretul pe actiune a atins in sedinta de miercuri maximul istoric de pana acum, de 28,8 lei/actiune. La inchiderea saptamanii, cotatia Transelectrica a raportat o crestere de 1,8%.
Cele mai mari cresteri de la cota Bursei le-a inregistrat Carbid-Fox, care a crescut cu circa 36,7%, dupa ce compania a anuntat un plan de reorganizare, pe o perioada de 36 de luni. De asemenea, Mechel Targoviste a intrat in topul cresterilor, cu 14,2%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.