Contestatiile SIF Moldova privind doua bilete la ordin au fost admise de Judecatoria Bacau, anuland formele de executare silita. Hotararile Judecatoriei nu sunt irevocabile, dupa cum precizeaza un comunicat al societatii transmis Bursei de Valori Bu
Contestatiile SIF Moldova privind doua bilete la ordin au fost admise de Judecatoria Bacau, anuland formele de executare silita. Hotararile Judecatoriei nu sunt irevocabile, dupa cum precizeaza un comunicat al societatii transmis Bursei de Valori Bucuresti. Valoarea cumulata a celor doua bilete este de 3,83 milioane de dolari, conform comunicatului.
In iunie, AVAS a solicitat instantelor sa declanseze executarea silita asupra SIF Moldova, pentru recuperarea unei datorii de 7,8 milioane de dolari, reprezentand contravaloarea a 13 bilete la ordin avalizate de fostul FPP II Moldova. AVAS a mai recuperat, anterior, de la SIF Moldova, suma de 10 milioane de dolari, corespunzatoare altor 15 bilete la ordin.
SIF Moldova a achitat 3,19 milioane de dolari, contravaloarea a sase bilete la ordin, iar AVAS a recuperat 6,8 milioane de dolari prin poprire asupra conturilor SIF deschise la Banca Transilvania. Aceste creante au rezultat din avalizarea unor bilete la ordin emise in perioada 1995-1996 in favoarea Bancorex.
In 2003 SIF Moldova si Autoritatea au incheiat un protocol care prevedea plata esalonata a unei sume care reprezinta o parte din garantiile acordate de fostul FPP pentru creditele nerambursate. FPP II a acordat garantii pentru mai multe imprumuturi luate de o serie de societati private de la mai multe banci. In conditiile in care societatile nu au restituit banii, societatea de investitii financiare SIF Moldova, succesoarea FPP, este obligata sa achite sumele. Intelegerea stabilea achitarea integrala a contravalorii unor bilete la ordin, intr-o perioada scurta de timp, esalonarea la plata a contravalorii acestora, clarificarea de catre AVAS si SIF Moldova asupra unor aspecte privind biletele la ordin. Totodata, protocolul stabilea si reglementarea la plata a unor bilete la ordin aflate in litigiu, in functie de solutia pronuntata de instantele judecatoresti, dupa solutionarea litigiilor. Intrucat protocolul a fost respectat doar partial de catre SIF Moldova, AVAS a declansat procedura de executare silita.
Majoritatea biletelor la ordin avalizate de FPP II Moldova au facut obiectul unor actiuni in instanta, prin care s-a contestat valoarea avalului dat de catre FPP II Moldova.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.