"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este un fapt pozitiv si pentru Serbia, deoarece si tara noastra va avea astfel o poarta deschisa spre structurile europene", aceasta este concluzia lui Slobodan Milosavljevic, presedintele Camerei de Comert si
"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este un fapt pozitiv si pentru Serbia, deoarece si tara noastra va avea astfel o poarta deschisa spre structurile europene", aceasta este concluzia lui Slobodan Milosavljevic, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Serbiei la Forumul de afaceri romano-sarb organizat vineri, 22 septembrie 2006, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
In cadrul forumului, care a fost moderat de presedintele CCIR Victor Babiuc, au fost discutate teme legate de climatul de afaceri si relatiile economice bilaterale Serbia - Romania. Pe marginea forumului, au avut loc intalniri bilaterale intre firmele sarbe si romanesti participante.
Desi a fost recunoscut potentialul colaborarii dintre cele doua state, participantii la forum au evidentiat si obstacolele existente in calea comertului bilateral, de exemplu imposibilitatea momentana a eliberarii vizelor direct in punctele de trecere a frontierei, costul ridicat al vizei sau inexistenta unei linii aeriene directe Belgrad - Bucuresti.
Participantii la forum au decis ca vor interveni pe langa guvernele lor in vederea solutionarii acestor inconveniente.
Cu un volum al schimburilor comerciale de 341,8 milioane de dolari in 2005, domeniile de colaborare intre cele doua state sunt reprezentate de constructii, metalurgie, ingrasaminte chimice si materii prime pentru industria chimica.
Firmele romanesti sunt interesate de realizarea de subansambluri pentru industria electronica si electrotehnica prin subcontractare in Serbia, de exportul de detergenti si produse textile romanesti si de distribuirea regionala pe piata balcanica a unor produse importate din Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.