Productivitatea muncii a scazut semnificativ in Romania la mjilocul anilor '90 fata de varful atins in 1985, dupa o perioada de 25 de ani de crestere sustinuta, potrivit unui raport realizat de economisti ai Bancii Rezervei Federale din Richmond, sta
Productivitatea muncii a scazut semnificativ in Romania la mjilocul anilor '90 fata de varful atins in 1985, dupa o perioada de 25 de ani de crestere sustinuta, potrivit unui raport realizat de economisti ai Bancii Rezervei Federale din Richmond, statul Virginia, transmite Mediafax. Dupa jumatatea anilor '90, productivitatea din Romania, calculata ca raport intre Produsul Intern Brut si numarul de lucratori, a revenit pe un trend de crestere, potrivit studiului "Productivitatea natiunilor", inclus in raportul trimestrial al bancii, una dintre institutiile incluse in sistemul Rezervei Federale americane.
Cu toate acestea, in anul 1996, cand au fost inregistrate cele mai recente date din studiu, nivelul productivitatii era sub valoarea din 1985. Avansul productivitatii din Romania a depasit de peste doua ori avansul inregistrat in Statele Unite, in perioada 1960-1985, dar productivitatea muncitorilor romani reprezenta 20% din eficienta unui lucrator din SUA in anul 1985. Potrivit datelor citate, se arata ca avansul anual inregistrat in Romania, in perioada 1960-1985, a fost de 4,8%, fata de un avans mediu de 2% pentru SUA. In 1960, productivitatea muncitorilor din Romania reprezenta 6% din nivelul raportat in SUA. Avansul anual reprezinta rata de crestere a PIB raportata la numarul de lucratori. In raport sunt prezentate un numar de 13 tari in care cresterea productivitatii a fost de cel putin doua ori mai mare decat avansul din SUA, pentru o perioada de minimum 15 ani. Aceste episoade sunt denumite "miracole".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.