Ca sa nu le ramina copiii nesupravegheati acasa, angajatorii le dau salariatilor 300 RON pe luna sa ii duca la cresa. Statul incurajeaza initiativa angajatorilor, neimpozitind-o fiscal.

Potrivit Legii nr. 193/2006, eligibili pentru
Ca sa nu le ramina copiii nesupravegheati acasa, angajatorii le dau salariatilor 300 RON pe luna sa ii duca la cresa. Statul incurajeaza initiativa angajatorilor, neimpozitind-o fiscal.

Potrivit Legii nr. 193/2006, eligibili pentru primirea tichetelor de cresa sint parintii care s-au intors la munca si care nu primesc de la stat indemnizatia lunara de crestere a copilului. In prezent, un parinte care are o vechime de minimum un an pe cartea de munca poate sa stea acasa sa isi creasca micutul pina la doi ani, cu 800 RON pe care ii primeste de la stat, ca indemnizatie.

Din 2007, chiar daca nu are cele 12 luni pe cartea de munca, parintele intors in cimpul muncii va primi 300 RON pentru intoarcerea la serviciu si inca 300 de la angajator, sub forma tichetelor de cresa. Cu acest tichet se poate acoperi o parte dintre costurile inscrierii copiilor la cresa. La acestea se adauga alti 200 RON, cit va reprezenta alocatia copilului de la 1 ianuarie 2007, fata de 20 RON, cit este in prezent. Tot din 2007, indemnizatia de crestere a copilului va scadea de la 800 RON la 600 RON.

Cine primeste tichete

Tichetele de cresa, care se acorda intr-un sistem similar tichetelor de masa, se distribuie salariatilor lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru copiii incredintati in vederea adoptiei, adoptati, dati in plasament sau in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist. Parintii trebuie sa depuna urmatoarelor documente: cerere pentru acordarea tichetului de cresa; actul doveditor eliberat de cresa la care este inscris copilul; declaratie pe proprie raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele, nu beneficiaza de tichete de cresa; declaratie pe proprie raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in virsta de pina la doi ani, respectiv de pina la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Amenzi intre 300 si 1.000 RON

Tichetele de cresa pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul sala-riatului. Legea mai precizeaza ca, in cazul in care parintii folosesc tichetele de cresa pentru alte destinatii decit cele prevazute, acest lucru se sanctioneaza cu amen-da de la 300 la 1.000 RON.

Tichete de cadouri pentru protocol

Societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou. Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale, in valoare de 50 RON.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.