Cele zece state care au aderat la UE in 2004 au cheltuit doar 26 la suta din banii postaderare.

In cei doi ani ce au trecut de la aderare, cele zece state care fac parte din ultimul val de extindere a Uniunii Europene au cheltuit d
Cele zece state care au aderat la UE in 2004 au cheltuit doar 26 la suta din banii postaderare.

In cei doi ani ce au trecut de la aderare, cele zece state care fac parte din ultimul val de extindere a Uniunii Europene au cheltuit doar 26,2% din suma alocata de blocul comunitar pentru dezvoltare, informeaza Reuters. Acestea au cheltuit 5,6 miliarde de euro, in conditiile in care puteau cheltui cel mult 21,5 miliarde de euro. Potrivit UE, cele mai mari probleme cu absorbtia le au Polonia si Cehia. Mai precis, Polonia a folosit 2,7 miliarde de euro din 11 miliarde cit putea sa cheltuiasca, iar statul ceh doar 522 de milioane de euro din 2,2 miliarde.

In cazul Romaniei, delegatia Comisiei Europene atrage atentia asupra importantei unei "absorbtii adecvate" a fondurilor postaderare. "Avem un grad de absorbtie acceptabil. PHARE are un grad de 95%, la ISPA este mult prea devreme pentru evaluari, iar la SAPARD s-au facut progrese remarcabile", ne-a declarat si Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.