Petrom arunca 190 de milioane de dolari in subsolul Kazahstanului, pentru ca, in 2010, titeiul scos de aici sa reprezinte 15% din productia companiei, fata de doar 2% in prezent.

Petrom va investi 190 de milioane de dolari in zacamin
Petrom arunca 190 de milioane de dolari in subsolul Kazahstanului, pentru ca, in 2010, titeiul scos de aici sa reprezinte 15% din productia companiei, fata de doar 2% in prezent.

Petrom va investi 190 de milioane de dolari in zacamintul Komsomolskoe din Kazahstan, care va genera, incepind cu 2008, o productie zilnica de 10.000 de barili echivalent petrol, potrivit unui anunt facut ieri de companie. "Acesta este un proiect amplu, ce necesita investitii totale de circa 190 de milioane de dolari si care ne va ajuta sa ne indeplinim obiectivul de a atinge un nivel al productiei de 30.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi in regiunea caspica, pina in 2010", a declarat responsabilul companiei pentru activitatea de explorare si productie, Werner Ladwein. Programul de dezvoltare a zacamintului se va finaliza in 2008 si prevede construirea unui drum de acces cu o lungime de 90 de kilometri, saparea a sase sonde orizontale de productie, precum si o conducta de transport cu lungimea de 80 de kilometri.

Productia interna scade

Petrom exploateaza acest zacamint prin intermediul unei companii locale, pe care a preluat-o in martie 2003. Zacamintul este situat in vestul Kazahstanului, intr-una dintre cele patru zone din aceasta tara in care opereaza compania romaneasca.

Petrom produce deja 4.000 bep/zi in Kazahstan.

In primele sase luni ale acestui an, productia totala a Petrom a fost de 37 de milioane bep, in scadere cu peste 5% fata de nivelul consemnat in primele sase luni ale anului trecut. Tendinta este normala si este generata de imputinarea titeiului din Romania. Din cele 37 de milioane, productia din Kazahstan s-a ridicat la doar 732.000 de tone. Pina in 2010, Petrom si-a propus o stopare a declinului productiei interne, pina la 210.000 bep, prin cresterea ratei de inlocuire a rezervelor interne pina la 70% (fata de o medie de 20% in prezent) si prin extinderea operatiunilor in Marea Caspica. Cum, in 2010, Petrom si-a propus sa extraga din acea zona 30.000 bep, inseamna ca, din productia totala de titei realizata de companie, titeiul romanesc va reprezenta doar 85%, fata de 98% in prezent.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.