Castigatorul trofeului Camera d'Or pentru debut la Cannes 2006 - "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu - va putea fi vazut din 29 septembrie in trei cinematografe din Bucuresti, unul din Cluj si altul din Iasi, precizeaza distribuitorul, Indep
Castigatorul trofeului Camera d'Or pentru debut la Cannes 2006 - "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu - va putea fi vazut din 29 septembrie in trei cinematografe din Bucuresti, unul din Cluj si altul din Iasi, precizeaza distribuitorul, Independenta Film.
Dupa ce a cules laurii fiind recompensat la Cannes cu doua premii Camera d'Or si premiul Label Europa Cinema si trei la TIFF-ul clujean, dupa ce a fost selectat printre filmele dintre care se vor alege nominalizarile la Oscarurile europene si dupa proiectiile in cadrul unor prestigioase festivaluri precum cele de la Karlovy Vary, Sarajevo si Toronto, primul lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu va avea premiera in Bucuresti.
Intrebarea din titlul filmului se refera la Revolutie. La 16 ani de la decembrie '89, trei barbati (actorii Ion Sapdaru, Teodor Corban si Mircea Andreescu) dintr-un orasel de provincie se zbat sa raspunda la o intrebare ce nu si-a gasit inca raspunsul: "A fost sau nu Revolutie in orasul lor?". Cei trei sunt: Piscoci, un pensionar care se pregateste sa petreaca inca un Craciun singur, Manescu - un profesor de istorie care incearca sa isi salveze salariul de datoriile pe care le are - si Jderescu, patronul televiziunii locale, care pare sa nu fie interesat de sarbatori, intrucat pentru el a venit vremea sa infrunte... istoria.
O comedie trista construita dintr-o serie de episoade aproape burlesti care familiarizeaza publicul cu cele trei personaje principale, filmul culmineaza cu o scena de zile mari: un talk-show de la o televiziune de neprofesionisti, turnat in timp real.
"A fost sau n-a fost?" este un proiect independent, filmul este scris, regizat si produs de Corneliu Porumboiu, prin firma sa, 42kmFilm.
Dupa succesul de la Cannes, pelicula a fost vanduta unor distribuitori din Italia, Olanda, Franta, Suedia, Norvegia, Danemarca, Austria, Brazilia, Marea Britanie.
Lungmetrajul lui Porumboiu va putea fi vazut din 29 septembrie la Hollywod Multiplex, Movieplex si Studio din Bucuresti, la Cinema Arta din Cluj si Republica din Iasi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.