18 vamesi de pe Aeroportul Otopeni au fost retinuti ieri-dimineata de DNA. Trei dintre ei trebuiau sa tina locul colegilor lor ploiesteni arestati saptamina trecuta.

Autoritatea Nationala a Vamilor risca sa intre in criza de personal d
18 vamesi de pe Aeroportul Otopeni au fost retinuti ieri-dimineata de DNA. Trei dintre ei trebuiau sa tina locul colegilor lor ploiesteni arestati saptamina trecuta.

Autoritatea Nationala a Vamilor risca sa intre in criza de personal dupa ce ieri procurorii DNA au retinut 18 lucratori ai Biroului Vamal Otopeni, sub invinuirea de luare de mita si trafic de influenta. Alaturi de vamesi, procurorii au ridicat si trei comisionari vamali, acuzati ca le-ar fi dat mita lucratorilor vamali.

Retinerea celor 21 de invinuiti a fost facuta dupa ce procurorii i-au urmarit pe acestia cu ajutorul ofiterilor UM 0962, unitate de informatii a Ministerului de Interne, care au montat camere de luat vederi in incinta biroului vamal.

In urma cu o saptamina, alti 14 vamesi au fost retinuti de catre procurorii DNA. Este vorba despre jumatate din efectivul Biroului Vamal Ploiesti, vamesii fiind acuzati ca ar fi primit bani si bunuri de la comisionarii vamali in valoare de aproximativ 400 de milioane de lei vechi lunar.

Criza de personal de la Ploiesti de saptamina trecuta a determinat Autoritatea Nationala a Vamilor sa detaseze lucratori de la Cimpina si Otopeni in vederea completarii efectivelor de la Ploiesti. De la Otopeni, au plecat provizoriu la Ploiesti opt vamesi. Trei dintre ei au fost retinuti ieri de catre DNA, sub aceleasi acuzatii sub care au fost arestati preventiv colegii lor prahoveni.

Dupa ce, in cursul audierilor, li s-a facut rau, doi dintre vamesii din Otopeni au fost transportati de urgenta la spital cu masinile politiei. De altfel, dintre cei 14 vamesi prahoveni propusi de procurori pentru arestare preventiva saptamina trecuta doar 13 au fost arestati, DNA retragind solicitarea pentru unul dintre lucratorii vamali din cauza starii precare de sanatate a unuia dintre acestia.

Morar confirma campania

La sedinta de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, seful DNA, Daniel Morar, a recunoscut ca vamile se numara printre ultimele obiective ale institutiei pe care o conduce, retinerile efectuate la Birourile Vamale din Ploiesti si Otopeni fiind o dovada in acest sens. "Este o problema pe care o cunoastem cu totii", a declarat Morar, referindu-se la coruptia din sistemul vamilor romanesti.

Evenimentele recente l-au determinat pe seful interimar al Biroului Vamal Ploiesti sa demisioneze. Acesta nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu asupra deciziei luate sau a evenimentelor recente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.