Romania este principala destinatie din zona Balcanilor pentru investitorii greci, a declarat prim-secretarul Sectiei Economice si Comerciale din cadrul Ambasadei Greciei la Bucuresti, Gassios Pantelis.
Statisticile oficiale arata ca Grecia det
Romania este principala destinatie din zona Balcanilor pentru investitorii greci, a declarat prim-secretarul Sectiei Economice si Comerciale din cadrul Ambasadei Greciei la Bucuresti, Gassios Pantelis.
Statisticile oficiale arata ca Grecia detine pozitia 9 in ierarhia investitorilor straini in Romania, cu un volum total al capitalului investit de peste 500 milioane euro. Conform statisticilor neoficiale, capitalul real depaseste trei miliarde euro, plasand Grecia pe locul 3 in ierarhia investitorilor. Pantelis a explicat ca statisticile nu reflecta valoarea reala a capitalului investit, luata in considerare in balanta curenta emisa de BNR, ci doar capitalul initial, avut la momentul inregistrarii societatilor.
In prezent in Romania sunt inregistrate 3.404 companii, Grecia reprezentand 3,78 la suta din totalul capitalului strain in Romania. Cele mai multe investitii au fost facute in sectorul bancar, al telecomunicatiilor, al constructiilor si cel al industriei alimentare. Oficialul elen considera ca mai exista unele probleme cu care se confrunta acestia, de la intarzierile in recuperarea TVA, asociate controalelor fiscale, in acordarea certificatelor de munca, nivelul ridicat al birocratiei in timpul procesului de infiintare a companiilor si procesului de privatizare.
In prima jumatate a anului 2006, comertul bilateral a crescut cu 25 la suta fata de anul precedent, ajungand la 554 milioane euro.
Exporturile romanesti in Grecia au fost de circa 294 milioane euro, iar importurile s-au cifrat la 259 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.