Guvernul a incalcat termenul de 30 de zile solicitat de Organizatia Internationala a Muncii pentru a prezenta un punct de vedere oficial legat de acuzatiile de violare a drepturilor sindicale in Romania, acuzatii depuse de reprezentantii CNS Meridian
Guvernul a incalcat termenul de 30 de zile solicitat de Organizatia Internationala a Muncii pentru a prezenta un punct de vedere oficial legat de acuzatiile de violare a drepturilor sindicale in Romania, acuzatii depuse de reprezentantii CNS Meridian si ai Ligii Sindicatelor Miniere. Presedintele Sindicatului Liber al Exploatarii Miniere Lonea, Tiberiu Cozma, fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat corespondentului Mediafax ca plangerea va fi judecata de catre OIM fara pozitia oficiala a statului roman. Tiberiu Cozma a spus ca sindicatele au depus, in luna iunie, o plangere impotriva Guvernului Romaniei, la Comitetul pentru Libertati Sindicale din cadrul OIM, reclamand masurile luate fata de Miron Cozma si Constantin Cretan, Romeo Beja, Dorin Lois, Vasile Lupu si Ionel Ciontu. Acestia din urma au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare in dosarul Costesti, pentru evenimentele din ianuarie 1999. In cazul lui Cozma, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea in doua mineriade: 7 ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si 10 ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999). In documentul depus la OIM se arata ca Miron Cozma si cei cinci lideri sindicali din Valea Jiului "au fost victime ale intimidarii si presiunii in activitatea lor sindicala", iar arestarile si condamnarile au fost facute "contrar responsabilitatilor sindicale si in cadrul exercitiului unei activitati propriu-zis sindicale".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.