Opozitia de dreapta a invins in alegeri si a pus capat dominatiei Partidului Socialist.

Coalitia de centru-dreapta, condusa de Fredrik Reinfeldt, a obtinut cu cel putin un procent mai mult decit Partidul Social-Democrat, condus de pre
Opozitia de dreapta a invins in alegeri si a pus capat dominatiei Partidului Socialist.

Coalitia de centru-dreapta, condusa de Fredrik Reinfeldt, a obtinut cu cel putin un procent mai mult decit Partidul Social-Democrat, condus de premierul Goran Persson. Actualul premier s-a recunoscut invins si a declarat ca in cel mai scurt timp isi va prezenta demisia, ceea ce pune capat unei guvernari de peste 12 ani. "Am venit in campania electorala cu imaginea unor moderati, am cistigat alegerile, ca moderati, si vom guverna Suedia, ca moderati", a declarat Reinfeldt. "Am pierdut alegerile, insa nu sintem un partid de invinsi. Nu vom accepta niciodata schimbarea sistemului catre dreapta", a replicat Persson. Victoria coalitiei de centru-dreapta este considerata de analistii politici drept o infringere a "modelului suedez", o combinatie intre statul-paternalist si economia liberala. Dreapta este decisa ca in urmatorii patru ani sa puna capat sistemului social, in care lucreaza aproximativ 30% din populatie, si sa trimita "modelul suedez" in manualele de istorie. (G.D.R.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.