Socialistii au mintit referitor la problemele tarii pentru a cistiga alegerile, dupa cum arata inregistrarile unei sedinte din luna mai a partidului.

"Evident, am mintit incontinuu in ultimii doi ani. Era de-a dreptul clar ca ceea ce s
Socialistii au mintit referitor la problemele tarii pentru a cistiga alegerile, dupa cum arata inregistrarile unei sedinte din luna mai a partidului.

"Evident, am mintit incontinuu in ultimii doi ani. Era de-a dreptul clar ca ceea ce spunem nu este adevarul", a rostit premierul Ferenc Gyurcsany, la o luna dupa victoria de la alegerile din aprilie, intr-o sedinta a inaltilor oficiali ai Partidului Socialist, intr-un set de inregistrari date publicitatii duminica la Budapesta. "Nu putem numi nici o alta masura importanta a guvernului de care sa fim mindri, in afara de faptul ca in cele din urma am reusit sa redresam guvernul de pe marginea prapastiei. Nimic. Si daca ar fi sa oferim o explicatie tarii pentru ceea ce am facut timp de patru ani, ce-am putea spune?", se mai arata in documentele audio. Inregistrarile respectivei intruniri din 26 mai au fost date publicitatii duminica de catre postul national de radio, stirnind un scandal de proportii la Budapesta.

Mastile minciunii

"Nu prea avem variante. Nu sint, pentru ca am facut-o de oaie. Si nu putin, ci mult. Nici o tara europeana nu a facut ceva la fel de timpit ca si noi", a mai declarat cu acea ocazie Gyurcsany, referindu-se la politicile fiscale ale statului maghiar care au creat, pe perioada primului mandat de patru ani al guvernarii socialiste, un deficit bugetar record care nu a fost deloc popularizat. Socialistii au mintit in legatura cu adevarata stare a economiei maghiare, pentru a cistiga alegerile, iar premierul socialist a recunoscut autenticitatea inregistrarilor, dar a anuntat ieri ca nu va demisiona, in ciuda protestelor de strada de duminica seara.

Stratageme electorale

Inregistrarile din 26 mai au fost aruncate pe scena politica maghiara cu numai citeva saptamini inaintea alegerilor locale programate pentru octombrie, despre care analistii politici apreciaza ca vor fi negative ca rezultat pentru socialisti. Gyurcsany a postat pe blogul sau transcrierea completa a inregistrarilor, in speranta ca "aceste inregistrari ar putea fi folosite pentru a sprijini pozitia guvernului care spune ca reformele sint urgente si inevitabile", conform afirmatiilor expertului Zoltan Kiszelly, citat de Associated Press.

O alta idee vehiculata in mediile comentatorilor maghiari este ca "stenogramele" de la Budapesta sint "creatia" unui rival al lui Gyurcsany, care doreste sa-l impiedice pe premier sa fie ales presedinte al Partidului Socialist, in alegerile din februarie 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.