Cu siguranta ca, atunci cind spui ca esti liberal, nu te gindesti ca ai putea sa deviezi spre socialism doar ca sa-ti pastrezi un sprijin politic.

De multa vreme umbla vorba ca parlamentarii nu prea au scoala si ca au absolvit la fara
Cu siguranta ca, atunci cind spui ca esti liberal, nu te gindesti ca ai putea sa deviezi spre socialism doar ca sa-ti pastrezi un sprijin politic.

De multa vreme umbla vorba ca parlamentarii nu prea au scoala si ca au absolvit la fara frecventa educatia politica. Si, pina acum, acuzele par a fi cit se poate de intemeiate, mai ales ca prin gesturi, prin vorbe si prin actiuni concertate i-ar face sa se intoarca in mormint pe cei care au pus bazele unor doctrine politice. La fel ca atunci cind au inventat citeva feluri de mincare ce sfideaza o logica a gastronomiei prin amestecarea de-a valma a diferitelor ingrediente culinare, inventind ghiveciul si mititeii, romanii isi pun in valoare talentul si in domeniul politicii. Desi gustoase, mincarurile mai sus invocate au un mare defect. In momentul in care vin in contact cu alte bucate si cu bucatari de pe alte tarimuri, provoaca strimbaturi din nas cind opisul componentelor este dezvaluit. Asadar, ele ramin printre ciudateniile digerabile si sint apreciate tocmai pentru aceasta calitate. Nicidecum pentru finete, pentru maiestria proportiilor, pentru arta culinara.

Aidoma, o schimonoseala strasnica pe fata liberalismului european va fi indusa prin mecanisme asemanatoare de actiune a unora care s-au lansat intr-o campanie electorala de sorginte socialista, condimentata cu argumente propagandistice de tip comunist, amestecate intr-o troaca a capitalismului inchipuit. Unii spun ca azi nu mai exista o delimitare stricta intre dreapta si stinga politica. Subiectul incinge de altfel mintile multor analisti politici. Dar cu siguranta ca, atunci cind spui ca esti liberal, nu te gindesti ca ai putea sa deviezi spre socialism doar ca sa-ti pastrezi un sprijin politic. Multe sint partidele liberale din Europa care au ajuns sa joace roluri de pivot politic, tocmai pentru ca publicul lor tinta nu reprezinta o majoritate. Dar o duc bine. Guverneaza in coalitii fara a renunta la doctrina proprie. Mizeaza pe elite, construiesc politici liberale cu demnitate si nu incearca sa umble cu cioara vopsita. Incercarea liberalilor din Iasi si din Gorj de a da scolarilor ghiozdane cu sigla PNL lipita pe ele se inscrie pe orbita parvenirii politice. A recrutarii fara scrupule de simpatizanti. Influentarea parintilor prin mituirea copiilor este un gest ieftin de a crea un partid de mase. In timp ce altii sint infierati pentru ca au colaborat cu sistemul comunist, PNL traieste realitatea unor membri care acum construiesc un sistem de fidelizare a populatiei dupa model socialist. Dar poate ca a treia litera din sigla partidului a devenit un balast. La fel cum cei care sint liberali in modul de gindire devin balast electoral pentru un partid care in curind va avea doar membri penelisti, si nu membri liberali. In rest, pentru cine ii agreeaza, de socialisti numai de bine...


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.