Mircea Geoana i-a dat ieri un ultimatul lui Adrian Nastase, amenintandu-l cu retragerea sprijinului politic. Deranjat de ultimele declaratii ale fostului presedinte executiv al PSD, Geoana a spus ca Nastase trebuie "sa se lamureasca" daca vrea sa mai
Mircea Geoana i-a dat ieri un ultimatul lui Adrian Nastase, amenintandu-l cu retragerea sprijinului politic. Deranjat de ultimele declaratii ale fostului presedinte executiv al PSD, Geoana a spus ca Nastase trebuie "sa se lamureasca" daca vrea sa mai fie in partid si l-a invitat "sa bage mana la portofel" ca sa achite datoriile acumulate in campania electorala. Avertismentul dat de Geoana a venit dupa ce Nastase, aflat la DNA, a sustinut ca nu va parasi PSD. Mai mult, la aflarea vestii ca ar putea ramane fara sprijin politic, fostul premier a replicat: "Stau foarte sigur pe picioarele mele, sunt extrem de relaxat". Adrian Nastase si Mircea Geoana s-au batut in declaratii in ultimele zile, motivul principal fiind datoriile PSD din campanie care au dus la blocarea fondurilor partidului.
O discutie ultimativa
Biroul Permanent National (BPN) al PSD a discutat, pentru prima data oficial, posibilitatea retragerii sprijinului politic lui Nastase. Ideea a fost analizata de Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea, insa in sedinta BPN pesedistii s-au gandit ca nu este momentul sa porneasca un razboi cu fostul premier. De altfel, presedintele PSD a recunoscut oficial ca Nastase a fost subiectul principal al sedintei de ieri. "In BPN a fost evocata si posibilitatea retragerii sprijinului pentru Adrian Nastase, insa am considerat ca ar fi exagerat, dar Adrian Nastase trebuie sa se lamureasca daca vrea sa fie in interiorul sau in exteriorul partidului", a spus Geoana, adaugand: "Vom avea cu Adrian Nastase o discutie ultimativa in perioada urmatoare si va trebui sa se decida ca, daca vrea sa stea in PSD, trebuie sa isi respecte obligatiile, iar daca doreste sa mearga pe acest drum, atunci sa ne spuna".
"Sa puna mana la portofel"
Liderul PSD l-a taxat pe Nastase si cand a fost vorba de datoriile partidului. "Unii colegi isi amintesc ca Nastase le-a cerut, in 1997, a avut discutii cu cei care au condus campania prededenta sa mai puna putin mana si la portofel", a spus Geoana. Intrebat la ce suma se gandeste, Geoana a raspuns sec: "Dumneavoastra cat credeti ca si-ar permite sa plateasca?". De altfel, liderul PSD a spus ca o comisie financiara a partidului va prezenta un audit asupra posibilitatilor de reesalonare a unor datorii acumulate in campania electorala din 2004. Potrivit sefului PSD, partidul are, la ora actuala, datorii in valoare de 50 de miliarde de lei, dupa ce, in 2005, avea aproximativ 80 de miliarde. Pe de alta parte, conducerea PSD a decis si reintroducerea sistemului de cotizatii pentru membrii de partid.
Nastase:"Sunt extrem de relaxat"
Imediat a venit si replica fostului premier: "Nu am informatii. (despre retragerea sprijinului politic, n. red.) Sunt extrem de relaxat. Nu vreau deocamdata sa fac un comentariu pana nu stiu despre ce este vorba. De-a lungul anilor eu am contribuit la crearea acestui partid (...)". Adrian Nastase nu a ratat ocazia de a-i critica pe acei membri mai noi ai partidului, care "incearca sa rescrie istoria" PSD. "Sunt insa, sigur, alti colegi care au venit mai tarziu in partid, au o vechime de doi-trei ani, patru ani, si incearca sa rescrie istoria acestui partid. Nu stiu ce comentarii se pot face, dar va spun ca stau foarte sigur pe picioarele mele", a spus Nastase. Anterior, pe scarile DNA, Nastase a sustinut ca si-ar fi dorit mai mult sprijin din partea partidului, pe care insa nu-l va parasi, desi unii membri PSD si-ar dori acest lucru.
Politica si DNA
Un razboi al declaratiilor a existat ieri si intre Mitrea si Nastase. Ultimul si-a criticat colegul pentru declaratiile date in calitate de martor in dosarul Zambaccian. "In legatura cu campania electorala sunt unele comentarii pe care, daca voia sa le faca intr-o discutie cu mine, ar fi trebuit sa le faca. Probabil ca a inceput sa faca politica mai mult cu procurorii de la DNA decat cu colegii, dar asta e o alta chestiune", a spus Nastase despre declaratia lui Mitrea. Potrivit fostului lider al PSD, in depozitia data de Miron Mitrea in dosarul Zambaccian, acesta arata ca Sergiu Sechelariu si Irina Jianu au fost numiti la propunerea sa, fapt care exclude vreo legatura intre cei doi si fostul premier, acestia aflandu-se "in ograda lui Mitrea". La randul sau, secretarul general al PSD a spus ca orice parlamentar al partidului ar putea ramane fara sprijin politic daca "nu intelege" sa ramana in "echipa", informeaza Rompres.
Declaratii necolegiale
"Nimeni nu este scutit de acest lucru. Oricare dintre noi ne putem gasi intr-o asemenea situatie daca nu intelegem sa nu ne mai atacam propriul partid", a subliniat Mitrea. Referindu-se la Adrian Nastase, Miron Mitrea a declarat ca in cazul acestuia "nu se pune acum problema", dar nici el "nu este scutit". De altfel, o discutie dura pe acest subiect s-a consumat ieri, in sedinta grupului PSD de la Camera Deputatilor, unde secretarul general al partidului i-a reprosat lui Nastase "declaratia necolegiala" data pe scarile DNA. Fostul premier a spus ca a facut aceste afirmatii dupa ce i-a citit declaratia din dosar, neintelegand ce l-a apucat pe Mitrea sa-si dea cu parerea despre cat de prost a fost condusa campania electorala. Imediat, Viorel Hrebenciuc a sarit sa aplaneze conflictul si le-a cerut celor doi lideri sa fie uniti, pe motiv ca partidul e in crestere si nu e nevoie de lupte interne. In final, Nastase le-ar fi spus ca daca razboiul declaratiilor prin presa, el tot prin presa va raspunde.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.