Ahmadinejad si Chavez s-au imbratisat la Caracas, scopul principal fiind inlaturarea "hegemoniei mondiale".

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad (foto stinga), a profitat de vizita la Caracas pentru a semna o serie de acorduri bila
Ahmadinejad si Chavez s-au imbratisat la Caracas, scopul principal fiind inlaturarea "hegemoniei mondiale".

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad (foto stinga), a profitat de vizita la Caracas pentru a semna o serie de acorduri bilaterale cu aliatul sau, presedintele venezuelan, Hugo Chavez (foto dreapta). La intilnirea celor doi presedinti, retorica a fost prima care a avut de cistigat: "Doua revolutii isi dau mina: poporul persan, luptator al Orientului Mijlociu, si fiii lui Simon Bolivar, luptatorii Caraibes, popoare libere", a spus Chavez. Ahmadinejad nu s-a lasat mai prejos: "Ii salut pe toti revolutionarii care se opun hegemoniei mondiale", a declarat presedintele iranian.

Masini ieftine

Acordurile semnate de cele doua tari, unele dintre cele mai mari exportatoare de petrol ale lumii, includ crearea unei companii comune in domeniul petrochimiei si al otelului, precum si o firma comuna care sa se ocupe de explorarea zacamintelor petrolifere. Iranul si Venezuela vor incepe sa construiasca si o uzina de automobile, pentru a produce masini ieftine pentru populatia din tarile in curs de dezvoltare. Cea mai mare preocupare, in cadrul intilnirilor, a reprezentat-o insa crearea unei lumi in care sa nu mai existe o singura superputere. Iranul sprijina, de altfel, eforturile Venezuelei de a intra in Consiliul de Securitate al ONU. Chavez a subliniat faptul ca cele doua tari vor sa obtina "o uniune care incearca sa aduca un echilibru in lume si sa salveze viitorul copiilor vostri, al alor mei, al nepotilor nostri".

Biciclete nucleare

Chavez a dezmintit orice intentie de a lansa un program nuclear in Venezuela, bazat pe experienta iraniana. Totusi, presedintele venezuelan nu a exclus pe termen lung o colaborare in domeniul nuclear intre cele doua state. Ambasadorul Columbiei la Organizatia Statelor Americane, Camilio Ospina, declarase recent ca Venezuela dezvolta un program nuclear in asociere cu Iranul, in cladiri mascate ca uzine de biciclete. Presedintele columbian, Alvaro Uribe, s-a delimitat insa de declaratiile ambasadorului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.