Teodor Atanasiu, ministrul suspendat al Apararii, a fost audiat, ieri, la Parchetul instantei supreme, in legatura cu plangerile formulate impotriva sa de purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Euge
Teodor Atanasiu, ministrul suspendat al Apararii, a fost audiat, ieri, la Parchetul instantei supreme, in legatura cu plangerile formulate impotriva sa de purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Dupa doua ore de studiat dosarul la Sectia Parchetelor Militare, Teodor Atanasiu a declarat ca nu a fost pus sub invinuire, ca a vazut dosarul care contine plangerile celor doi si taieturi din ziare. Atanasiu a cerut procurorilor militari sa finalizeze repede acest dosar, exprimandu-si speranta ca dupa cele 45 de zile sa-si reia "pozitia" de ministru al Apararii. Conform legii, interimatul poate fi de 45 de zile, dupa care va fi numit alt ministru in cazul in care acuzele aduse lui Atanasiu sunt confirmate de procurori. Atanasiu a precizat ca "are sustinerea PNL-ului".
Suspendarea din functie contestata in instanta
Teodor Atanasiu a precizat ca a contestat decizia de suspendare a sa din functie, contestatia urmand sa fie judecata la Tribunalul Bucuresti. "Am depus, la finalul saptamanii trecute, o contestatie in instanta privind suspendarea mea din functie de catre Traian Basescu, pentru ca am considerat ca respectiva comisie de la Cotroceni nu trebuie transformata intr-un instrument impotriva ministrilor", a declarat acesta. Traian Basescu a decis, saptamana trecuta, suspendarea lui Atanasiu din functia de ministru al Apararii.
Plangerile lui Saftoiu si Bejinariu
Dosarul privindu-l pe Teodor Atanasiu a fost inregistrat la Sectia Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului instantei supreme, condusa de generalul Dan Voinea. Avizul de urmarire penala a fost dat de presedintele Traian Basescu, insa procurorii nu au declansat-o inca. Potrivit Mediafax, acest dosar s-a constituit dupa ce, la jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu a declarat ca stie de la Directia de Informatii Militare ca purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Adriana Saftoiu l-a acuzat pe Atanasiu de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, formuland in acest sens o plangere. Tot impotriva lui Atanasiu mai exista o plangere depusa la Parchet de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. Dupa ce ambele plangeri au ajuns la Parchet, s-a constituit, in data de 20 iulie, Comisia speciala de la Palatul Cotroceni, intrucat legea prevede ca, pentru inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Guvernului, este necesar acordul sefului statului. Comisia l-a audiat de doua ori pe Teodor Atanasiu, care, la final, s-a declarat convins ca nu sunt probe pentru a fi inceputa urmarirea. Dupa conexarea plangerilor, procurorii au decis ca trebuie sa existe o aprobare din partea comisiei speciale a Presedintiei de declansare a procedurilor de urmarire penala in cazul ministrului Atanasiu, conform Legii raspunderii ministeriale. In urma verificarilor, Comisia speciala a stabilit ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei ministrului Teodor Atanasiu. De asemenea, Comisia a apreciat ca "exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii, domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila". Astfel, in 7 septembrie, presedintele Traian Basescu a transmis raportul Comisiei speciale ministrului Justitiei, care, la randul sau, la trimis Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In 8 septembrie, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a trimis dosarul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a cererii adresata de presedintele Romaniei privind inceperea procedurilor pentru urmarirea penala a ministrului Apararii Nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.