Reuniunea anuala a directorilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc pe 19 si 20 septembrie la Singapore, reprezinta ocazia ideala pentru cele mai importante organizatii din lumea financiara si guvernele lumii de a disc

Reuniunea anuala a directorilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, care va avea loc pe 19 si 20 septembrie la Singapore, reprezinta ocazia ideala pentru cele mai importante organizatii din lumea financiara si guvernele lumii de a discuta ultimele probleme cu care se confrunta la ora actuala.
Desi reuniunea FMI-BM este programata de-abia pentru inceputul acestei saptamani, sefii de stat si liderii organizatiilor internationale se afla la Singapore de saptamana trecuta, iar unele decizii importante au inceput deja sa fie date publicitatii.

Reforma istorica la FMI

Comitetul Financiar si Monetar al FMI a aprobat deja modificarea sistemului de vot in cadrul organizatiei, menit sa acorde o influenta sporita Chinei, Coreei de Sud, Mexicului si Turciei. Reforma are rolul de a conferi mai multa putere decizionala statelor in curs de dezvoltare, dar multe dintre acestea, printre care Argentina, Brazilia, India si Egipt, precum si statele africane, se opun masurii adoptate de Comitetul Financiar si Monetar. Desi formal decizia nu este considerata adoptata pana nu este votata de forumul celor 184 de state FMI, deci nu mai devreme de marti, pozitia exprimata deja de Comitetul Financiar si Monetar are aerul de a fi definitiva.

Cele mai importante institutii creditoare din lume, impreuna impotriva coruptiei

Liderii principalelor organizatii creditoare din lume, prezenti la Singapore cu ocazia reuniunii FMI-BM, au cazut duminica de acord asupra adoptarii unor principii comune de lupta impotriva coruptiei. Cele sapte institutii care vor lua parte la aceasta strategie sunt: FMI, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Grupul European al Bancilor de Investitii, Banca Africana pentru Dezvoltare, Banca Asiatica pentru Dezvoltare, Grupul Bancar Inter-American pentru Dezvoltare.
Fiind de acord ca cresterea economica mondiala si reducerea saraciei la nivel global sunt puse in pericol de catre coruptie, cele sapte institutii au decis adoptarea unui set de masuri anticoruptie care cuprinde: stabilirea unor definitii standard pentru practicile corupte si frauduloase, folosirea de principii si practici comune in investigatii, intensificarea schimbului de informatii, cooperarea in actiunile de combatere a coruptiei si ajutorarea statelor in actiunile anticoruptie.
In plus, fiecare dintre institutii va crea un birou de investitii responsabil cu strangerea probelor, protejarea martorilor si cooperarea cu autoritatile statale. Institutiile au mai cazut de acord sa isi ofere reciproc acces la listele negre cu companiile si organizatiile pe care le considera vinovate de frauda.

Raportul despre Dezvoltarea Mondiala al BM pune accent pe tineri

Odata cu prezentarea, care a avut loc sambata, 16 septembrie, a documentului World Development Report, reprezentantii Bancii Mondiale au ridicat un serios semnal de alarma pentru guvernele statelor in curs de dezvoltare. BM a avertizat ca daca nu sunt luate masuri imediate de includere si promovare a tinerilor in societate, statele vor fi confruntate cu tensiuni sociale de proportii. BM a folosit ca exemplu in acest sens conflictul etnic din Sri Lanka, despre care apreciaza ca a izbucnit de la frustrarea studentilor din minoritatea tamil, lipsiti de acces la educatia superioara si la participarea la actiuni civice.
Raportul Bancii Mondiale a evidentiat ca jumatate dintre somerii lumii sunt tineri intre 18 si 24 de ani si ca exista in lume aproximativ 130 de milioane de tineri analfabeti.
Acestia trebuie ajutati de urgenta, prin acces la educatie, sanatate si locuri de munca, sa se integreze in societate.

Summitul FMI-BM, ocazie de a rezolva si probleme politice

Decizia guvernului-gazda de a interzice accesul in tara pentru 27 de militanti antiglobalizare, desi acestia aveau acreditare pentru a participa la intalniri, a reprezentat o ocazie pentru liderii Bancii Mondiale de a reafirma nevoia ca guvernele statelor in curs de dezvoltare sa permita mai multe libertati individuale.
Paul Wolfowitz, presedintele Bancii Mondiale, a declarat ca aceste state ar putea avea mult de suferit, chiar si la nivel economic, daca nu sunt mai deschise cu opozantii. In urma presiunilor forurilor internationale, guvernul de la Singapore a revenit asupra deciziei de a restrictiona accesul in tara pentru 22 dintre cei 27.

Relansarea Doha, dezumflata de India

Desi reprezentantii statelor bogate, printre care Statele Unite si Marea Britanie, au declarat ca reuniunea de la Singapore va reprezenta un moment crucial pentru relansarea rundei Doha, ministrul Comertului indian s-a grabit sa mai reduca din acest optimism, chiar inainte de inceperea discutiilor. Dupa cum informeaza Reuters, ministrul a declarat: "Prea multi indieni se chinuie sa supravietuiasca prin munca pamantului pentru ca noi sa fim dispusi sa facem concesii in ceea ce priveste deschiderea pietelor pentru importurile agricole. India nu va face concesii in ceea ce priveste agricultura deoarece noi ne confruntam cu problema subzistentei". Pozitia Indiei este reprezentativa pentru mai multe dintre statele in curs de dezvoltare.

Singapore a gazduit si un summit G7

In zilele premergatoare acestei reuniuni, a avut loc la Singapore si un summit G7. Principala concluzie a intalnirii ministilor de Finante ai statelor celor mai industralizate din lume este ca, desi economia mondiala este in crestere, aceasta este amenintata de importante dezechilibre comerciale precum si de tendintele protectioniste ale unor guverne. Pentru a mai restabili balanta comerciala mondiala, grupul G7 a insistat din nou pe necesitatea ca autoritatile chineze sa adopte politici monetare mai flexibile.
Concluzia grupului ilustreaza perfect pozitia Statelor Unite, care sunt reprezentate la summiturile G7 si FMI-BM de catre ministrul de Finante Henry Paulson.
Principala misiune a acestuia la Singapore este de a convinge China sa mai creasca valoarea yuanului, pentru a permite reducerea deficitului pe care SUA il are cu China, acesta ajungand la valoarea-record de 202 miliarde de dolari anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.