Romanii din diaspora sunt un fericit accident in istoria moderna a Romaniei. Unii au plecat din tara de voie, cei mai multi au plecat insa de nevoie. Indeosebi dupa 1945, lipsiti de drepturi, spoliati de proprietati, urmariti de comunitati, unii roma
Romanii din diaspora sunt un fericit accident in istoria moderna a Romaniei. Unii au plecat din tara de voie, cei mai multi au plecat insa de nevoie. Indeosebi dupa 1945, lipsiti de drepturi, spoliati de proprietati, urmariti de comunitati, unii romani au luat calea Occidentului. N-au pierdut nici o clipa speranta ca, intr-o buna zi, se vor intoarce in tara. In toti acesti ani au ajutat, cum a putut fiecare, Romania. Printre ei Simona si Rudy Kleckner, care au reusit sa faca din New York propria lor casa, fara a uita nici o clipa de unde sunt. Activi in diferite institutii publice americane si internationale in anii 1960-1980 (printre care si la ONU), dupa 1989, impreuna cu alti romani-americani, au initiat ACCORD, o organizatie de lobby, prin care au reusit sa faca cunoscute idealurile si aspiratiile romanilor de acasa. Ulterior, Simona Vrabiescu Kleckner a fost, intre 1998-2000, consilier al presedintelui Romaniei. "Din Exil" este rodul unei atente inregistrari de catre autoare a contextului in care s-au organizat si au actionat romanii din SUA dupa 1990, a actiunilor intreprinse pe langa Congresul si presedintii americani si a rezultatelor obsinute. Alaturi de textul cartii, o galerie de fotografii si, mai ales, un numar impresionant de documente - peste 1000 - sunt prezentate in premiera publicului din Romania pe un CD aflat in coperta 4. Editura Ziua organizeaza o serie de prezentari a lucrarii. In Bucuresti, marti 19 septembrie 2006, ora 18.00 la Athenee Palace Hilton. Vor vorbi despre carte academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, preaedintele AFDPR Constantin Ticu Dumitrescu si Directorul Ziua Sorin Rosca Stanescu. Urmeaza Craiova, duminica 24 septembrie 2006, ora 11.00 la Muzeul de Arta si apoi Calafat, Deva, Timisoara si Simeria in zilele urmatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.