Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ii asigura pe medicii oncologi, in randul carora a aparut ''zvonul'' referitor la desfiintarea retelei de oncologie, ca ''Ministerul Sanatatii Publice (MSP) va pastra Programul de oncologie si reteaua de asisten

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ii asigura pe medicii oncologi, in randul carora a aparut ''zvonul'' referitor la desfiintarea retelei de oncologie, ca ''Ministerul Sanatatii Publice (MSP) va pastra Programul de oncologie si reteaua de asistenta medicala in tratarea bolnavilor cu afectiuni oncologice''. Acesta explica faptul ca ''noul Nomenclator de specialitati medicale, cuprins in Ordinul 1044/2006, prevede doar asimilarea unor specialitati medicale nerecunoscute mutual pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, incepand cu sesiunea de Rezidentiat 2006, specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie si specialitatea Sanatate publica si management asimileaza alte specialitati medicale. De exemplu: specialitatea Medicina interna asimileaza specialitatea Expertiza medicala a capacitatii de munca, specialitatea Genetica medicala si specialitatea Oncologie medicala. Specialitatea Neurologie asimileaza specialitatea Neurologie pediatrica.
Specialitatea Ortopedie si traumatologie asimileaza specialitatea Ortopedie pediatrica. Specialitatea Pediatrie asimileaza specialitatea Neonatologie. Specialitatea Recuperare, medicina fizica si balneologie asimileaza specialitatea Medicina sportiva. Specialitatea Sanatate publica si management asimileaza specialitatea Epidemiologie si specialitatea Igiena''.
Ministrul Nicolaescu mai explica faptul ca ''de la data intrarii in pregatirea de specialitate a medicilor confirmati rezidenti in urma concursului de Rezidentiat din sesiunea noiembrie 2006, formarea in specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Sanatate publica si management cuprinde si domenii din specialitatea/specialitatile incluse, in proportia care sa garanteze insusirea adecvata a cunostintelor teoretice si practice necesare desfasurarii asistentei medicale de specialitate in aceste domenii.
Certificatul de medic specialist in una dintre specialitatile de asimilare abiliteaza detinatorul sa exercite activitatile specialitatii de asimilare, precum si activitatile specifice specialitatii/specialitatilor asimilate''. Totodata, ''medicii confirmati specialisti si primari in specialitatile Epidemiologie, Expertiza medicala a capacitatii de munca, Genetica medicala, Igiena, Medicina sportiva, Neonatologie, Neurologie pediatrica, Oncologie medicala si Ortopedie pediatrica isi pastreaza drepturile castigate care decurg din titlul si gradul profesional dobandit.
Acestia au acces cu prioritate la formare in specialitatea de asimilare, ca a doua specialitate fara concurs de rezidentiat, in conditiile prevazute de normele in vigoare''.

Nicolaescu promite bani mai multi pentru programele oncologice

Potrivit ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, in prezent, exista doua programe oncologice: ''Unul care are in vedere prevenirea si controlul in patologia oncologica, pe care il gestioneaza MSP, si altul pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer, gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Nu numai ca nu vom desfiinta aceste programe, dar vom continua sa le suplimentam fondurile si anul viitor, asa cum s-a intamplat si in acest an. De exemplu, pentru programul gestionat de MSP, si care este foarte important pentru ca el asigura preventia si depistarea in faze incipiente a bolii, anul viitor vom suplimenta fondurile de 10 ori, de la aproximativ 2,5 milioane RON la 22 milioane RON''.
Decizia MSP de a modifica Nomenclatorul de specialitati medicale vine din necesitatea de a crea o piata a muncii care sa raspunda cerintelor Uniunii Europene si care sa dea posibilitatea specialistilor romani ca ''diplomele pe care le dobandesc sa fie recunoscute automat in statele membre si, fara alte testari suplimentare, sa-si poata desfasura activitatea cu calificarile dobandite in Romania''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.