Fondul Monetar International nu uita sfidarea autoritatilor romane si ne prognozeaza un viitor mai sumbru decit ne indica prezentul.

Expertii FMI sint consec­venti in a aprecia ca econo­mia romaneasca este pindita de pericole.
Fondul Monetar International nu uita sfidarea autoritatilor romane si ne prognozeaza un viitor mai sumbru decit ne indica prezentul.

Expertii FMI sint consec­venti in a aprecia ca econo­mia romaneasca este pindita de pericole. FMI semnaleaza un derapaj mare al contului curent, o crestere economica mai mica si anticipeaza o inflatie superioara astepta­rilor de la noi. Explicatia ar putea consta in neactualiza­rea datelor statistice si in orgoliul ranit al institutiei financiare internationale.

Cerere mare

Romania va inregistra o crestere economica de doar 5,5% in acest an si anul viitor, pe fondul cererii interne ridicate, insotita insa de un avans al deficitului de cont curent la peste 11% din PIB, estimeaza FMI in raportul semianual privind perspec­tivele economice mondiale. Economistii FMI anticipeaza ca rata medie anuala a inflatiei va fi de 7,8% in anul 2006, urmind sa coboare in 2007 la 5,7%, dupa ce a crescut cu 11,9% in 2004 si cu 9% in 2005.

Consecventa paguboasa

Daca la nivel teoretic peri­colele pe care le semna­leaza Fondul sint reale, prog­nozele avansate in raportul semianual cu referire la Romania nu mai au cum sa se transforme in realitate. Procentele avansate de FMI sint mult prea pesimiste si nu tin cont deloc de evolutiile consemnate de statistica de la noi. INS a anuntat saptamina trecuta ca avansul economic din al doilea trimestru al acestui an s-a accelerat la 7,8%, fata de 6,9% in primul trimestru, astfel ca ritmul de crestere a PIB a fost de 7,4% in primul semestru, iar inflatia pe 8 luni se situeaza la numai 2,7%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.