Despre cit de misto e sa lucrezi pe o mie de euro la stat si sa te ungi cu spagi ca sa nu ruginesti si despre ipocrizia noastra, in general.

O "distinsa doamna", functionar al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS),
Despre cit de misto e sa lucrezi pe o mie de euro la stat si sa te ungi cu spagi ca sa nu ruginesti si despre ipocrizia noastra, in general.

O "distinsa doamna", functionar al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pe numele sau Carmen Cruceru, s-a pretat la un plic cu 500 de euro in el, oferit de un coleg de la "Catavencu", pozind in investitor. Presedinte al unei comisii de licitatie, "doamna" respectiva, care cistiga un salariu lunar de peste 1.000 de euro, a privit fix in "ochiul dracului", care era sechestrat intr-un plic, pentru a facilita cistigarea licitatiei respective.

As putea sa mint si sa ma prefac indignat si uimit de un asemenea act sau sa mimez o arzatoare furie proletara. Dar m-am obisnuit de mult cu fenomenul, mai tare ma surprinde faptul ca, iata, acum, pina si acest mecanism nemaipomenit de puternic, aceasta iarba a fiarelor cu care poti deschide usi ferecate strasnic si-a pierdut demnitatea de odinioara. Doar in ultima vreme, un demnitar al statului roman s-a minjit cu cearsafuri si tigari chinezesti, iar un presedinte de comisie de licitatii s-a bucurat la 500 de euro, din care a si dat inapoi 150. Nici macar spaga nu mai e ce-a fost.

Fireste, "doamnele" au fost date afara. Ce chestie. Pai daca ne apucam sa dam afara toti functionarii care iau spaga, prin institutiile statului vor ramine doar vreo doi-trei pusti, prea tineri si idealisti - deocamdata - ca sa se minjeasca.

Dincolo de raspunsul halucinant al AVAS fata de subiect - au dat-o afara, dar nu pentru spaga, ci pentru ca nu a respectat o regula care spune ca la discutiile cu investitorii trebuie sa participe doua persoane (oare regula se numeste dublu spagat?!) -, realitatea ramine cea pe care o cunoastem prea bine. Ne vom amuza, astazi, cu circul creat de spaga de 500 de euro, o vom tavali prin catran si pene pe functionara AVAS si o vom plimba pe ulitele satului Romania, iar miine ne vom duce sa ne facem analizele si vom strecura un plic discret in buzunarul halatului doctorului. Sau vom trinti ostentativ pe masa unui politician un diplomat cu cocosei europeni ca sa cistigam te miri ce licitatie. Nu-i asa ca, daca ai o problema si o ignori, la un moment dat dispare singura? Si nu-i asa ca vom continua sa-i injuram pe cei despre care scrie presa ca iau spaga, noi fiind curati ca lacrima, si sa ne prefacem ca spaga nu este parte din fiinta noastra romaneasca?

Intr-o tara unde discursul presedintelui impotriva spagii se limiteaza la a bate obrazul spagarilor la televizor si la a indemna populatia cu motivantul "mai, oameni buni, nu mai dati spaga ca nu-i frumos", singura diferenta dintre spagi este ca ele se dau in plic sau in valiza si ca indignarea publicului ipocrit le trateaza diferit, in functie de suma, desi e vorba despre aceeasi fapta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.