Gigantul rus Gazprom a anuntat ca intentioneaza sa participe la constructia unor conducte de gaz si de petrol, care sa lege Panama de America de Sud.

Proiectul a fost discutat ieri de Alexei Miller, seful Gazprom, si de Manuel Jose Par
Gigantul rus Gazprom a anuntat ca intentioneaza sa participe la constructia unor conducte de gaz si de petrol, care sa lege Panama de America de Sud.

Proiectul a fost discutat ieri de Alexei Miller, seful Gazprom, si de Manuel Jose Parades, adjunctul ministrului Comertului si al Industriilor din Panama, informeaza Ria Novosti. Miller a prezentat un proiect de constructie a unor rute energetice care sa lege statul Panama de continentul sud-american. Conform propunerii rusilor, Gazpromul ar urma sa asigure cea mai mare parte a banilor pentru acest proiect. Rusii incearca sa profite de principala problema a statului Panama, aceea a lipsei resurselor energetice, peste 25% din necesarul energetic fiind importat.

Panama priveste spre sud

Tara central-americana este in plina expansiune economica si dezvolta mai multe proiecte de infrastructura. Statul central-american este avantajat si de pozitia geostrategica. Practic, Panama face legatura intre America Centrala si America de Sud, si are iesire atit la Marea Caraibelor, cit si la Oceanul Pacific.

Gazpromul duce de peste doi ani o puternica ofensiva in Europa, astfel ca a reusit sa investeasca in Germania, Italia sau in Olanda. Prezenta Gazpromului pe piata britanica a fost insa refuzata de Londra, astfel ca gigantul rus si-a indreptat atentia catre alte zone ale lumii, cum ar fi America Latina si America Centrala. Scopul principal al Gazpromului este astazi penetrarea pietelor economice din statele sud-americane care exporta energie: Brazilia, Argentina si Venezuela. Politica Gazpromului nelinisteste insa SUA, care isi vad amenintata suprematia pe o piata pe care o domina autoritar de peste un secol. Washingtonul este totodata nelinistit si de faptul ca Rusia are relatii cu state ca Venezuela sau Bolivia, tari ce intretin o retorica antiamericana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.