Seful Statului Major General al Armatei, Eugen Badalan, s-a prezentat ieri la Cotroceni pentru a-i cere sefului statului trecerea sa in rezerva pana la incheierea anchetei DNA, in care este acuzat de abuz in serviciu. Badalan a anuntat, luni, intr-o
Seful Statului Major General al Armatei, Eugen Badalan, s-a prezentat ieri la Cotroceni pentru a-i cere sefului statului trecerea sa in rezerva pana la incheierea anchetei DNA, in care este acuzat de abuz in serviciu. Badalan a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca refuza sa se puna la dispozitia ministrului Apararii.
"Voi solicita trecerea mea in rezerva, conform legii, pentru ca nu putem lasa Armata romana in stare de provizorat. Nu voi accepta punerea la dispozitie si ii voi mai solicita presedintelui verificarea legalitatii actelor pe baza carora s-a decis inceperea urmaririi penale", a declarat, citat de Mediafax, Eugen Badalan.
Seful SMG a precizat ca, oficial, nu i-a fost adusa la cunostinta punerea la dispozitie, decizie care intra in vigoare prin decret semnat de presedinte. Tot luni, generalul a afirmat ca va merge la presedinte, "daca va fi primit", in primul rand pentru a-l informa pe seful statului despre concluziile reuniunii informale a sefilor SMG din tarile NATO, la care a participat, recent, la Varsovia.
Sustinand ca nu stie de ce este invinuit de procurorii anticoruptie, Badalan a spus ca solicita doar respectarea legii, "nu moderarea de catre presedintele Basescu a situatiei create".
Pe de alta parte, seful statului a anuntat luni intr-o emisiune televizata ca a primit din partea ministrului Apararii propunerea de inlocuire pentru Badalan.
Intrebat daca poate confirma ca in locul lui Badalan va fi numit viceamiralul Gheorghe Marin, seful Fortelor navale, Basescu a raspuns: "Nu va pot da o asemenea confirmare. In lege sunt doar patru ofiteri care pot fi sefi SMG. Primul adjunct sau unul dintre sefii celor trei arme. Nu va ascund ca optiunea mea se indreapta spre Fortele navale".
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala impotriva sefului SMG, Eugen Badalan, in dosarul privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Grup, respectiv cel referitor la autovehicule uzate contra anvelope.
"Procurorii din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savarsite de militari au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei, si fata de alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, pentru savarsirea unor fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Cei 13 sunt cercetati de DNA intr-un dosar care vizeaza imprejurarile in care, in anul 2000, a fost incheiat un contract intre Statul Major al Fortelor Terestre si firma TOFAN Grup".
Ulterior, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a anuntat: "Am cerut presedintelui, prin intermediul premierului, punerea la dispozitie. S-a facut in cateva ore. Urmeaza ca in foarte scurt timp sa nominalizam un nou sef". Seful SMG, generalul Eugen Badalan, era asteptat, ieri, la DNA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.