In ciuda criticilor privitoare la cheltuielile prea mari cu mentinerea a doua sedii pentru Parlamentul European, membrii institutiei au decis achizitionarea locatiei lor din orasul francez Strasbourg, care include trei cladiri separate si este cotata
In ciuda criticilor privitoare la cheltuielile prea mari cu mentinerea a doua sedii pentru Parlamentul European, membrii institutiei au decis achizitionarea locatiei lor din orasul francez Strasbourg, care include trei cladiri separate si este cotata la 143 de milioane de euro.
Dupa cum informeaza EUobserver, achizitia ar ajuta Parlamentul European sa economiseasca foarte multi bani, dat fiind ca suma totala de plata ar fi echivalentul chiriei platite pentru acest sediu pentru numai 8 ani.
Parlamentarii europeni au de mai multa vreme in vedere achizitionarea complexului de cladiri din orasul alsacian, insa decizia lor a fost blocata de primaria Strasbourgului. La inceputul acestui an, edilii din orasul francez au solicitat compensatii in valoare de 29 de milioane de euro pentru a renunta la proprietatea asupra anexelor "Winston Churchill" si "Salvador de Madariaga" in favoarea institutiei europene.
Decizia municipalitatii nu este surprinzatoare dat fiind ca, incepand din anul 1979, cand Parlamentul European a inceput sa desfasoare sesiuni la Strasbourg, primaria a inchiriat de la institutia europeana mai bine de 80 de milioane de euro pe chirii. De fapt, numai terenul pe care sunt construite cele doua anexe apartine Primariei orasului Strasbourg, in vreme ce alte doua cladiri sunt detinute de o asociatie olandeza, fiind numai inchiriate de edili, pentru a putea fi apoi subinchiriate in schimbul unui profit. In urma negocierilor, insa, Parlamentul European va putea in sfarsit sa achizitioneze terenul, in schimbul sumei de 143 de milioane de euro si dupa plata unor fonduri compensatorii de 30 de milioane de euro pentru primarie. Multi dintre parlamentarii europeni insa sunt de parere ca ar trebui renuntat la sediul de la Strasbourg, deoarece este cu mult prea costisitor si obositor sa se imparta sesiunile parlamentare intre doua locatii diferite, una la Strasbourg si una la Bruxelles.
In plus, administratia Parlamentului foloseste un al treilea sediu, la Luxembourg, ceea ce ridica cheltuielile pentru cele trei complexuri la suma totala de 200 de milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.