Au mai ramas patru etape din Campionatul Mondial de Formula 1. Prima cursa, care se va desfasura la Monza, duminica aceasta, in patria celor de la Ferrari, ii gaseste pe primele doua locuri in clasament pe favoritii acestui sezon, Fernando Alonso (Re

Au mai ramas patru etape din Campionatul Mondial de Formula 1. Prima cursa, care se va desfasura la Monza, duminica aceasta, in patria celor de la Ferrari, ii gaseste pe primele doua locuri in clasament pe favoritii acestui sezon, Fernando Alonso (Renault) si Michael Schumacher (Ferrari). Cu un avans de 12 puncte la general in fata pilotului german, Alonso spera ca la finele sezonului sa-si adjudece titlul de cel mai bun pilot, dar si sa-si ajute team-ul pentru o victorie la dublu.
Doua puncte avans la constructori pentru Renault si patru scenarii posibile. Fie Alonso castiga titlul, fie Schumacher se va clasa primul la sfarsitul celor patru Mari Premii care au mai ramas de disputat. Fie team-ul francez, fie italienii de la Ferrari. Nici varianta cu un castigator in clasamentul pilotilor si cu altul la constructori nu este de neglijat. Ultima optiune i-ar putea gasi pe piloti si pe constructori impreuna. Asadar, lupta ramane deschisa si motoarele accelerand nervos.

Farina, primul castigator

Farina a castigat prima cursa tinuta aici in 1950 in Ferrari-ul sau, iar anul 1960 a consemnat primul castigator american al unei curse, si anume Phil Hill. Un an mai tarziu, Hill a castigat practic aici titlul de campion mondial, insa numai dupa ce coechipierul sau, Wolfgang von Trips, si 12 spectatori au fost ucisi intr-un accident macabru. Jackie Stewart a obtinut aici prima sa victorie in anul 1965, iar in 1966 Scarfiotti a realizat o "dopietta" impreuna cu cei de la Ferrari.
In 1970, tragedia a lovit din nou Monza, cand Jochen Rindt a murit in timpul calificarilor. Urmatorul an a adus unul dintre cele mai spectaculoase finish-uri, cu Peter Gethin slalomand dintr-un grup de cinci masini si castigand cursa.

Un trio fatidic pentru Peterson

Ronnie Peterson a castigat in 1973, '74 si '76, dar in 1978 si-a gasit sfarsitul tot pe aceasta pista, fiind antrenat intr-o coliziune majora la startul cursei.
Damon Hill a castigat in 1993 si 1994, iar Johnny Herbert in 1995. In 1996 Michael Schumacher i-a fericit pe tifosi dupa ce a adus celor de la Ferrari prima victorie pe teren propriu din 1988. David Coulthard a castigat pentru McLaren in 1997, iar in 1998 a castigat din nou Schumacher, luand in acea cursa primul pole-position al acelui sezon.
Pilotul echipei Jordan, Heinz-Harald Frentzen, a castigat in 1999, ajutand echipa sa-si asigure locul al treilea la general.
Tragedia a mai lovit inca o data la cursa din 2000, cand, in urma unui accident in lant, au zburat in toate partile fragmente de masini, iar o roata a lovit un oficial, omorandu-l aproape instantaneu.
Michael Schumacher a castigat in acel an cursa si multi fani isi aduc inca aminte suferinta pe care a aratat-o neamtul la conferinta de dupa. Un amestec intre mahnirea adusa de moartea oficialului si faptul ca adunase tot atatea victorii cat realizase si idolul sau, Ayrton Senna, au produs lacrimi pe care Michael si le arata foarte rar, informeaza onlinesport.ro.

Cursa trista in 2001

Cursa din 2001 s-a tinut in imediata apropiere a atacului terorist din America, urmat de aflarea vestii ca fostul pilot de Formula 1, Alex Zanardi, a fost implicat intr-un accident teribil prin care si-a pierdut ambele picioare.
A fost o cursa trista, singurul lucru pozitiv fiind faptul ca Juan Pablo Montoya a castigat atunci prima sa cursa din cariera.
In 2002 Ferrari a acaparat podiumul cu Rubens Barrichello, secondat de Michael Schumacher. In 2003, Schumi a obtinut la Monza cea de-a 50-a sa victorie in cadrul echipei Ferrari.
Un an mai tarziu Ferrari a triumfat din nou, cu Barrichello in postura de castigator al cursei, iar in 2005 Juan-Pablo Montoya a iesit castigator, secondat de pilotul Renault, Fernando Alonso.

Schumacher se decide la Monza

Capul de afis al cursei de la Monza este, fara indoiala, anuntul pe care Michael Schumacher il va face duminica privind continuarea sau retragerea sa din activitatea de pilot de Formula 1.
Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella si Tonio Liuzzi i-au adresat germanului cuvinte de incurajare si spera ca acesta sa continue si in sezonul viitor. "Fara Schumi in Formula 1, restul nu ar mai exista", au sustinut cei trei piloti prin intermediul unui steag urias afisat la standurile de la Monza.
Chiar si Pedro de la Rosa, pilotul celor de la McLaren, are cuvinte de lauda la adresa lui Scumacher. "Schumacher a fost idolul meu, dar chiar daca nu mai este, ramane un campion adevarat", a declarat acesta pentru ziarul spaniol AS.
Cu toate ca Ferrari i-a interzis lui Schumi sa faca orice fel de declaratii despre acest subiect, neamtul a admis in fata reporterilor prezenti la Monza ca in ceea ce priveste urmatoarele luni, nu are in plan o eventuala retragere.

Alonso il respecta pe Schumacher

Fernando Alonso spera ca speculatiile privind retragerea lui Schumacher de la sfarsitul acestui sezon sa nu fie adevarate. "Intotdeauna este bine sa concurezi impotriva unui campion adevarat si este cel mai frumos cand castigi impotriva lui Michael", a declarat pilotul spaniol pentru Sport-Informations-Dienst.
Indiferent care va fi decizia lui Schumacher de duminica, Alonso crede ca germanul va face tot posibilul sa castige ultimele Mari Premii din actualul sezon.
"Motivatia lui va ramane aceeasi", a mentionat Alonso.

Castigatorii anteriori:
- 2005 : J-P. Montoya (McLaren)
- 2004 : R. Barrichello (Ferrari)
- 2003 : M. Schumacher (Ferrari)
- 2002 : R. Barrichello (Ferrari)
- 2001 : J-P. Montoya (Williams)
- 2000 : M. Schumacher (Ferrari)
- 1999 : H-H. Frentzen (Jordan)
- 1998 : M. Schumacher (Ferrari)
- 1997 : D. Coulthard (McLaren)
- 1996 : M. Schumacher (Ferrari)
- 1995 : J. Herbert (Benetton)
- 1994 : D. Hill (Williams)
- 1993 : D. Hill (Williams)
- 1992 : A. Senna (McLaren)
- 1991 : N. Mansell (Williams)
- 1990 : A. Senna (McLaren)
- 1989 : A. Prost (McLaren)
- 1988 : G. Berger (Ferrari)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.