Cresterea economica din primul semestru bate recordurile europene, cu exceptia Lituaniei. Indeosebi sectorul serviciilor a saltat PIB-ul Romaniei.

Datele furnizate de statistica oficiala indica o perioada de avint economic in prima
Cresterea economica din primul semestru bate recordurile europene, cu exceptia Lituaniei. Indeosebi sectorul serviciilor a saltat PIB-ul Romaniei.

Datele furnizate de statistica oficiala indica o perioada de avint economic in prima jumatate a anului in curs. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cresterea economica pe sase luni este cea mai mare de acest fel din perioada 2001-2006. De asemenea, in Europa, doar Lituania ne mai depaseste in acest moment ca ritm de crestere a PIB-ului cu 8,4%. Consumul in crestere sustinut este cel care a stimulat acest rezultat.

Serviciile in top

Produsul Intern Brut a crescut cu 7,4% in termeni reali in prima jumatate a anului, fata de 4,9% in primele sase luni din 2005. Valoarea estimata a PIB pentru primele sase luni ale acestui an a fost de 136,908 miliarde de lei. Din punctul de vedere al formarii PIB, sectorul serviciilor, care cuprinde activitatea de comert, transporturi, posta si telecomunicatii, turism si alte servicii pentru companii si populatie, a fost hotaritor. Faptul este imbucurator din perspectiva aderarii, pentru ca sectorul serviciilor predomina in statele UE. Ponderea serviciilor in PIB a fost de aproximativ 51,3%, iar cea a industriei de circa 27%, reiese din datele INS. Cifrele de afaceri din activitatea de comert si servicii au cunoscut majorari consistente in primele sapte luni ale anului, de peste 30%, de exemplu, la vinzarile de marfuri alimentare, bauturi si tutun. Incasarile au sporit cu 24% la vinzarile de autoturisme. In total, incasarile aferente serviciilor au totalizat 70.226,8 milioane RON, in primele sase luni din 2006.

Mai multi bani pe coafura

Cererea interna a cunoscut un avans de 10,7% in semestrul I din 2006 fata de aceeasi perioada din anul trecut. De asemenea, consumul gospodariilor calculat de statistica a crescut cu 9,7%. Banii populatiei se regasesc si in cresterea cifrei de afaceri din servicii prestate catre persoanele fizice. Din datele colectate de statistica rezulta ca, fata de semestrul I din 2005, prestatorii de servicii de cofura si alte activitati de infrumusetare au inregistrat cele mai mari cresteri de incasari, cu 16,2% mai mult. Pe locul al doilea se situeaza in top jocurile de noroc si alte activitati recreative, cu un plus de incasari de 11,5%. In schimb, incasarile hotelurilor si restaurantelor au crescut cu numai 3,9% in perioada observata statistic.

Constructiile intrec asteptarile

Dintre domeniile economice care au inregistrat cresteri semnificative, dinamica cea mai spectaculoasa a avut-o sectorul constructiilor. Potrivit statisticii, activitatea in constructii a fost superioara cu 16,5% celei din primul semestru din anul trecut. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au insumat 7,027 miliarde de lei, in crestere cu 15,5%. In primele sase luni, au fost finalizate 11.914 locuinte, in crestere cu 1.915 locuinte, dintre care 630 de locuinte cu fonduri bugetare. La 30 iunie 2006, se aflau in diferite stadii de executie 94.845 de locuinte, dintre care 40,1% in stadiu avansat de finalizare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.