Secretarul de Stat american pentru Finante, Henry Paulson, a solicitat ieri statelor membre in organizatia APEC, grupul regional de cooperare economica a statelor de pe coasta pacifica a Asiei, sa acorde mai multa atentie revigorarii discutiilor desp
Secretarul de Stat american pentru Finante, Henry Paulson, a solicitat ieri statelor membre in organizatia APEC, grupul regional de cooperare economica a statelor de pe coasta pacifica a Asiei, sa acorde mai multa atentie revigorarii discutiilor despre OMC. Ministrii de Finante din statele APEC sunt prezenti zilele acestea in Vietnam pentru o reuniune la varf si lucreaza la redactarea unei pozitii comune in ceea ce priveste situatia curenta a comertului international si a protejarii sistemelor financiare impotriva eventualelor crize.
Dupa cum se observa si din interventia Statelor Unite, statele APEC pot avea un cuvant important de spus in revigorarea rundei Doha, dat fiind ca cele 21 de state, printre care se numara si China, Rusia si Japonia, alcatuiesc impreuna o piata de desfacere de 2,6 miliarde de persoane si acopera 47% din relatiile comerciale care au loc la nivel mondial. Deplasarea lui Paulson la Hanoi are scopul de a sustine cauza statelor occidentale in raport cu cele asiatice, mai ales in ceea ce priveste reducerea surplusului comercial pe care acestea din urma il au, prin stimularea consumului domestic si ridicarea valorii monedelor nationale. Principala problema a Statelor Unite ramane deficitul comercial cu China, iar oficialii americani folosesc deplasarea la Hanoi si pentru a forta partenerii chinezi sa mai creasca valoarea yuanului. Intalnirea de la Hanoi este unul dintre pasii pregatitori pentru summitul APEC care va avea loc in luna noiembrie tot in capitala vietnameza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.