Producatorii de produse de panificatie de pe piata neagra aduc un prejudiciu statului de jumatate de miliard de euro in fiecare an.

Aproximativ 60% dintre produsele de panificatie in Romania se fabrica si se comercializeaza la negru. "
Producatorii de produse de panificatie de pe piata neagra aduc un prejudiciu statului de jumatate de miliard de euro in fiecare an.

Aproximativ 60% dintre produsele de panificatie in Romania se fabrica si se comercializeaza la negru. "De 16 ani ne zbatem sa rezolvam aceasta problema. Am sesizat in repetate rinduri autoritatile competente, insa nu s-a ajuns nici pina in ziua de astazi la un rezultat", declara Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

El adauga faptul ca principala problema a pietei negre din acest sector o reprezinta evaziunea fiscala. "Ne dorim, in primul rind, eliminarea evaziunii fiscale, care este de peste 500 de milioane de euro pe an, la nivelul intregii tari", a adaugat Aurel Popescu.

Piine cu coloranti

Producatorii care lucreaza la negru din punct de vedere fiscal o fac si din punct de vedere sanitar. Piinea si produsele de panificatie din Romania prezinta valoare nutritiva insuficienta pentru o alimentatie sanatoasa, din cauza utilizarii de faina si alte ingrediente care nu se incadreaza in standardele de calitate. "Peste 80% din piinea de graham pe care romanii o cumpara de pe piata este facuta din faina alba si tarite, cind ar trebui sa fie fabricata doar din faina graham", explica Aurel Popescu.

El adauga faptul ca si piinea neagra este de obicei fabricata din faina alba si din coloranti.

Sanatoasa, dar scumpa

Disparitia produselor ilegale de panificatie de pe piata are insa si un revers: scumpirea piinii, din cauza disparitiei multor agenti economici. "Preconizam si dorim sa crestem pretul piinii. Catre sfirsitul anului, fiecare agent economic isi va mari pretul dupa cum crede el de cuviinta", declara Aurel Popescu. El explica faptul ca in Romania pretul piinii este de sase ori mai mic decit cel din Uniunea Europeana, in conditiile in care pretul griului, al combustibilului si al fortei de munca sint apropiate de standardele UE.

Faina la control In Romania nu mai exista producatori de piine cu capital de stat, ci doar cu capital privat, inregistrindu-se peste 8.000 de astfel de producatori. Potrivit ultimelor controale efectuate, doar 15% dintre unitati corespundeau normelor. Aproximativ 15% dintre unitati au fost inchise deja, iar 70% vor fi recontrolate la 1 octombrie 2007. "Se vor inchide mult mai multe unitati decit se estimeaza. Majoritatea producatorilor au contracte in neregula. Se merge spre ceea ce s-a intimplat cu producatorii de carne si de lapte, unde s-au inchis pina la 92% dintre unitati", declara Viorel Marin, presedinte al Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.