Joaquin Almunia, comisarul european pentru Probleme Economice si Monetare, a explicat ieri, in timpul unui discurs prezentat la Madrid, ca marirea ratei dobanzii de referinta la nivel european ar putea crea dificultati statelor UE care au datorii mar
Joaquin Almunia, comisarul european pentru Probleme Economice si Monetare, a explicat ieri, in timpul unui discurs prezentat la Madrid, ca marirea ratei dobanzii de referinta la nivel european ar putea crea dificultati statelor UE care au datorii mari. Miercuri, comisarul european a anuntat ajustarea in sens pozitiv a previziunilor de crestere economica pe 2006 pentru zona euro, ceea ce va determina cel mai probabil si o ridicare suplimentara a nivelului dobanzii de referinta europene, prognozata sa ajunga la nivelul de 3,5% pana la sfarsitul anului.
Tot Almunia a mai declarat ca, pentru 2007, este de asteptat mai degraba o incetinire a ritmului de crestere economica, ceea ce ar fi una dintre consecintele urmarite prin ridicarea nivelului dobanzii.
In acest context, statele membre UE care au acumulat datorii publice mari se vor vedea confruntate cu problema unor plati suplimentare la rambursarea acestora.
Dupa cum a explicat Almunia, cu aceasta problema se vor confrunta mai mult de jumatate din statele europene. Mediafax citeaza declaratia in acest sens a comisarului european: "La sfarsitul anului 2005, datoria publica se plasa la peste 60% din PIB in jumatate din statele membre si peste 70% din PIB in Irlanda, Luxemburg si Olanda".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.