Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings ar putea revizui in sens negativ indicatorul macroprudential pentru Romania. Indicatorul evalueaza masura in care cresterea creditelor, a pretului activelor si rata de schimb pot influenta sistemul bancar

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings ar putea revizui in sens negativ indicatorul macroprudential pentru Romania. Indicatorul evalueaza masura in care cresterea creditelor, a pretului activelor si rata de schimb pot influenta sistemul bancar si situatia economica in ansamblu. Pentru a evalua vulnerabilitatea sistemelor bancare, Fitch utilizeaza doi indicatori complementari - cel pentru sistemul bancar, cu niveluri cuprinse intre "A" (calitate foarte buna) si "E" (calitate foarte slaba) si cel macro-prudential. Sistemele bancare de calitate superioara pot absorbi mult mai usor eventualele socuri, cele slabe putand fi destabilizate foarte usor, ceea ce ar putea duce la o criza sistemica, care ar putea necesita interventia actionarilor institutiilor de credit afectate sau chiar a guvernului statului respectiv.

Prognoze sub estimarile BNR

Pentru 2006, analistii Fitch estimeaza pentru Romania o crestere de 21% a creditarii, in termeni reali. In ceea ce priveste creditul neguvernamental, agentia prognozeaza pentru acest an un avans de 22,9%, fata de 20,4% in 2005. "Dintre schimbarile care ar putea fi operate in cadrul indicatorului macroprudential atribuit statelor incluse in raport, si care vor avea la baza datele din 2006, tarile care ridica cele mai temeri sunt Romania si Ucraina. In ambele state, cresterea reala a creditarii a fost, in 2005, de circa 30%-40%, si, desi sunt semne ca avansul se va tempera, va depasi nivelul de 15%, suficient pentru revizuirea in sens negativ a indicatorului, in special in Ucraina", arata un studiu al agentiei. Banca Nationala a Romaniei prognozeaza un avans al creditarii situat in jurul valorii de 30%. Finantarile acordate in lei au avansat, doar in perioada iunie 2005-iunie 2006, cu mai mult de 110%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.