Cercetatorii niponi au fabricat un robot care poate "gusta" si identifica diferitele feluri de vin si are si abilitatea de a analiza mancarea. Robotul cu inaltimea de 0,6 metri, fabricat de NEC System Technologies si Mie University, foloseste raze in
Cercetatorii niponi au fabricat un robot care poate "gusta" si identifica diferitele feluri de vin si are si abilitatea de a analiza mancarea. Robotul cu inaltimea de 0,6 metri, fabricat de NEC System Technologies si Mie University, foloseste raze infrarosii pentru a identifica diferite gusturi. Robotul poate fi personalizat, pentru a recomanda vinurile care se potrivesc gusturilor proprietarului sau. Robotul a fost initial dezvoltat pentru a testa si identifica mancarea, analizand diferite tipuri si cantitati de ingrediente din continutul lor. Tehnologia degustarii a fost mutata in lumea vinului si robotul este capabil sa distinga mai multe tipuri si amestecuri de vinuri.
Hideo Shimazu, directorul NEC System Technology Research Laboratory, a declarat ca "acest tip de robot poate face multe lucruri diferite". "Insa am decis sa punem accentul pe vin pentru ca parea o adevarata provocare", a spus Shimazu. Robotul-degustator analizeaza vinurile si mancarurile prin intermediul unui senzor amplasat in unul dintre brate. Lumina infrarosie este orientata catre mostra si robotul poate diferentia intre diverse tipuri de alimente si bauturi in functie de tipurile de lumina absorbite de acestea. Prin utilizarea functiei voce, robotul poate spune ce a gasit. Potrivit lui Shimazu, robotul poate fi personalizat pentru a alerta clientii in legatura cu vinurile pe care le prefera si pentru a recomanda noi varietati de bauturi. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.