Solicitarea venita din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA) catre operatorii de cablu, privind remuneratia lunara de 2% din totalul incasarilor brute din abonamente pentru plata

Solicitarea venita din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA) catre operatorii de cablu, privind remuneratia lunara de 2% din totalul incasarilor brute din abonamente pentru plata drepturilor de autor ale operelor muzicale retransmise, ar putea duce la o scumpire a abonamentului la cablu.
Societatile de cablu ar trebui astfel sa plateasca, potrivit unei metodologii propuse de UCMR-ADA (ce apare intr-o decizie a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor - ORDA -, publicata recent in Monitorul Oficial), valoarea totala platita de abonati, fara TVA, pentru a beneficia de retransmisia programelor prin cablu.
In metodologia propusa de UCMR-ADA se prevede ca remuneratiile datorate de fiecare societate de cablu sa fie de minim 4.000 lei noi pe trimestru, bani care ar trebui achitati pana la data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se plateste. Pentru intarzierea platilor, UCMR-ADA solicita penalizari de la utilizatori de 0,2% pe zi.
Totusi, UCMR-ADA si societatile de cablu pot sa ajunga la o intelegere prin care compozitorii si muzicologii sa primeasca remuneratii forfetare de 0,40 lei/abonat/luna pentru pachetul de servicii de baza, si 0,60 lei/abonat/luna in cazul abonamentelor ce includ si alte servicii de programe decat cele de baza, precizeaza Mediafax.
Potrivit Deciziei ORDA, metodologia privind utilizarea prin retransmisie prin cablu a operelor muzicale va fi negociata de o comisie constituita incepand de la 11 septembrie, negocierile durand maximum 30 de zile calendaristice de la data constituirii.
Din comisie vor face parte cate un reprezentant al UCMR-ADA, respectiv al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) si al Asociatiei Nationale de Cabloviziune si Comunicatii in Mediul Rural (ANCCMR), precum si reprezentantii primilor trei operatori majori din industria de cablu, potrivit cifrei de afaceri si cotei de piata din domeniu, cu conditia ca acestia sa declare pe proprie raspundere la ORDA ce cifra de afaceri si cota de piata au inregistrat.

Decizia ORDA nu este rationala

Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), spune ca decizia ORDA va fi contestata "in mod cert", pentru ca nu este una "rationala".
"Pana acum plateam 2% drepturi de autor pentru toate categoriile de drepturi de autor, inclusiv pentru drepturile de autor din domeniul muzical. Acum ni se cer 2% numai pentru drepturile de autor din domeniul muzical. In plus, este stupid ca i se cere unui operator de cablu o suma de cel putin 4.000 lei pe trimestru, in conditiile in care sunt pe piata operatori care nu au cifra de afaceri de 4.000 lei pe trimestru", a declarat Radu Petric pentru sursa citata.
Acesta sustine ca operatorii de cablu vor intra direct in proceduri de arbitraj cu UCMR-ADA, intrucat societatile de cablu "nu au ce negocia". "Este foarte probabil sa ajungem si in instanta", a explicat Radu Petric pentru Mediafax, precizand ca ORDA nu ar fi trebuit sa demareze o alta runda de negociere pentru plata drepturilor de autor, din moment ce de la ultimele negocieri nu au trecut trei ani, asa cum era prevazut in metodologia specifica.
La inceputul acestui an, Petric ne-a declarat ca asociatia pe care o conduce este de partea negocierilor, dar "nu exista criterii, nu exista tema de negocieri".
Desi conflictul este vechi, atat cablistii cat si reprezentantii autorilor acuzandu-se reciproc ca se sustrag negocierilor libere, asociatiile de cablu sunt acuzate ca nu urmaresc de fapt decat stabilirea unui nivel de plati.
"Ultimele modificari in privinta platii drepturilor de autor s-au facut in urma cu aproximativ un an si jumatate. Noi am contestat si atunci procedura si suntem si in prezent in proces cu ORDA. Totusi, desi nu exista o decizie a instantei nici in aceasta cauza, ORDA a demarat din nou negocieri", a mai spus Radu Petric, precizand ca, in masura in care, in urma arbitrajului, se va stabili plata acestui procent de 2%, este "inevitabila" o scumpire a abonamentului la cablu. Solicitarea UCMR-ADA catre cablisti, pentru plata drepturilor de autor in domeniul operelor muzicale, este prima de acest fel dupa aparitia Legii 329 din 2006 privind drepturile de autor si drepturile conexe.

Drepturile de autor ale artistilor plaseaza romanii la coada Europei

In prezent, Romania apare in mai toate statisticile din domeniu pe ultimul loc pe lista tarilor care acopera plata drepturilor catre autori, artisti sau case de discuri din incasarile de la radiouri, televiziuni si societati de transmisie prin cablu, in cadrul unei politici nationale, aliniate legislatiei europene in domeniu. Astfel, anual, romanii platesc 0,08 euro pentru drepturi de autor, in timp ce Franta, in fruntea listei la acest capitol, achita 3,8 euro pe an. De asemenea, producatorii de la casele de discuri romanesti ajung sa incaseze 0,03 euro anual, iar per total, pentru plata drepturilor de autor ale artistilor, caselor de discuri, autorilor, in Romania se platesc cei mai putini bani din Europa, adica 0,17 euro pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.