Egalul de sambata cu Bulgaria a readus pesimismul in randurile suporterilor romani, care nu vad nici un progres la o Nationala care n-a mai ajuns din 2000 la un turneu final. Pentru ratarea CM din 2002 s-au invocat ghinionul si starea execrabila a ga
Egalul de sambata cu Bulgaria a readus pesimismul in randurile suporterilor romani, care nu vad nici un progres la o Nationala care n-a mai ajuns din 2000 la un turneu final. Pentru ratarea CM din 2002 s-au invocat ghinionul si starea execrabila a gazonului din Ghencea la barajul cu Slovenia, pentru absenta de la CE din 2004 s-a gasit vinovatul in persoana arbitrului Urs Meier si s-a pus din nou accent pe mocirla din Ghencea (la meciul cu Norvegia) si pe plaja de pe "National" (la partida cu Danemarca), iar pentru necalificarea la CM din 2006 s-a mers pe ideea ca Olanda si Cehia ne-au fost superioare, mai ales ca am platit tribut greu remizei din Armenia, soldate cu demisia lui Iordanescu. De data aceasta, pentru Euro 2008, sefii federali, antrenorii si jucatorii au avertizat inca inaintea campaniei ca nu mai este loc de scuze si ca a venit momentul ca si aceasta generatie sa confirme. Marea problema care apare este daca jucatorii si antrenorii pot sa realizeze acest lucru.
"Tricolorii", post cu post
LOBONT - nesigur in mai multe randuri, a gresit la faza premergatoare primului gol, cand a respins o minge pe care putea sa o prinda; mai mult, a reactionat tarziu la lovitura libera a lui M. Petrov, golul fiind luat pe coltul portarului.
CONTRA - doar exeperienta nu ii mai ajunge pentru a face fata la acest nivel; destul de lent, dur, l-a scapat pe M. Petrov la al doilea gol al Bulgariei.
TAMAS - s-a descurcat in faza defensiva, dar lansarile sale au ajuns doar la adversari; nesigur din cauza lipsei de partide oficiale, a preferat de multe ori sa joace cu pasa la portar.
CHIVU - joc excelent al capitanului; a stopat multe atacuri ale bulgarilor si a avut o interventie decisiva la Bojinov, la 2-2; probabil trebuia sa-si scoata echipa din defensiva la 2-1.
RAT - modest, departe de evolutiile de acum cativa ani, cand parea o solutie pe termen lung pentru postul de fundas stanga.
CODREA - dezavantajat de statura, a recuperat destule mingi la mijlocul terenului; ca si inexistent in faza ofensiva.
ROSU - doua ocazii, un gol, cateva aparitii surprinzatoare in atac; s-a stins dupa ce a marcat.
FL. PETRE - nu si-a fructificat nici macar atu-ul vitezei; nici un fel de sincronizare cu Dica si Marica.
DICA - a incercat cateva subtilitati, dar s-a vazut ca a jucat intr-un alt sistem fata de cel de la Steaua.
MUTU - evolutie foarte buna, a facut de toate, dar a dat dovada de egoism in cateva randuri in care a preferat actiuni personale in locul unor pase catre colegi mai bine plasati.
MARICA - disponibilitate de efort, a dat un gol; mai are de lucrat la stiinta jocului.
COCIS - intrat in locul lui Dica; s-a implicat in cateva faze ofensive, dar a facut faultul din care bulgarii au marcat primul gol; s-a vazut ca abia a revenit dupa o accidentare.
NICOLITA - intrat in locul lui Fl. Petre; haotic, nimic in atac, n-a ajutat nici defensiva pe final.
MAFTEI - intrat in locul lui Rosu; folosit la "inchidere", rapidistul a alunecat la al doilea gol al bulgarilor si i-a oferit o minge excelenta lui Bojinov, la 2-2, cand a fost salvat de Chivu; nu si-a gasit locul la mijlocul terenului.
Bune si rele despre selectioner
Dupa meci, atunci cand a vorbit despre greselile facute la aceasta partida, Piturca s-a referit doar la jucatori. Nu si-a reprosat nimic si a explicat schimbarile doar prin prisma celor scosi de pe teren: Dica n-a mai facut fata pentru ca abia a fost refacut, Petre scade in joc dupa o ora, iar Rosu s-a lovit la glezna. Este clar insa ca, daca la alcatuirea primei echipe a dovedit inspiratie, selectionerul a gresit grav la efectuarea schimbarilor.
PLUSURI
- Rosu si Marica, cele doua solutii surprinzatoare, au reusit sa marcheze.
- i-a rezervat lui Mutu un rol tactic prin care s-a reusit ca la finalizare sa apara jucatori din liniile a doua si a treia: Rosu, Tamas.
- nu s-a speriat de inceputul bun al bulgarilor si a avut rabdare; rasplata a venit pe parcurs, cand Romania a marcat de doua ori.
MINUSURI
- si-a incalcat principiul privind convocarea doar a jucatorilor care sunt titulari la echipele de club; Tamas n-a mai jucat de saptamani bune, Lobont este rezerva la Fiorentina, Codrea nu si-a gasit loc la Palermo si s-a transferat la Siena, D. Niculae nu s-a acomodat la Auxerre.
- mizeaza in continuare pe Lobont si Contra, jucatori care n-au mai confirmat de mult timp; primul a gafat si in Italia in dese randuri, al doilea pare obosit si resemnat (a recunoscut ca a gresit la al doilea gol al bulgarilor); de asemenea, insista pe Fl. Petre, "febletea" sa de mai bine de un deceniu, un fotbalist altfel remarcabil, dar departe de nivelul la care se doreste sa se ajunga.
- se incapataneaza sa-l lase pe dinafara pe Ogararu, fotbalist transferat de Ajax pentru 4.000.000 USD dupa o monitorizare de aproape doi ani.
- nu l-a oprit in lot pe I. Ganea, marcator a cinci goluri in ultimele doua etape de campionat (l-a preferat ca rezerva pe D. Niculae, fara gol de cand a plecat de la Rapid)
- l-a lasat in tribuna pe Margaritescu, al doilea "inchizator" de meserie din lot, fiind nevoit sa apeleze pe acest post la Maftei, libero la Rapid.
- a folosit doar doi jucatori de la Steaua (alte solutii: Ghionea, D. Goian, Lovin, Cristocea), echipa ajunsa in grupele UEFA Champions League; spre comparatie, Stoicikov a avut trei din patru fundasi (unul, ex-croatul Tomasic, a fost oprit in ultima clipa sa intre pe teren, neavand drept de joc dupa naturalizare) de la Levski, echipa calificata de asemenea in grupe.
- a transformat cantonamentul intr-o fortareata; antrenamentele s-au desfasurat cu jandarmii la portile stadionului; astfel, o stare de tensiune s-a transmis si catre jucatori.
- n-a reactionat deloc la 2-1, cand era clar ca bulgarii o sa forteze egalarea. (MIG)
M. Sandu: "Nu-i reprosez nimic selectionerului"
Presedintele FRF, Mircea Sandu, nu a parut prea afectat de egalul de sambata, dintre Romania si Bulgaria, considerand ca "tricolorii" au timp sa obtina calificarea la Euro 2008. "Este pacat pentru acest scor, pentru ca am avut 2-0. Dar asta este fotbalul. Avem un punct, la fel ca si bulgarii, desi ei nu-l prea meritau. Sanse de calificare sunt, pentru ca abia am jucat un meci", a spus Sandu, care a adaugat: "In fiecare meci trebuie sa existe o concentrare a jucatorilor, dar sa speram ca in Albania vom castiga. Rosu si Marica au confirmat, au fost solutii excelente pentru acest meci. Din pacate, am avut un moment inexplicabil de cadere si am scapat victoria". Sandu nu-l acuza pe Piturca de acest rezultat, dar i-a atacat pe jucatori. "Nu-i reprosez nimic lui Piturca. Sunt singur ca va discuta cu jucatorii. Dar fotbalistii au gresit. Pe final, Chivu, capitanul echipei, trebuia sa tina echipa in mana, dar l-a scapat din vederi pe Tamas, care a luat doua cartonase galbene", a spus Sandu. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.