Presedintele PD, Emil Boc, a prezentat proiectul PD de reforma constitutionala in fata tinerilor pedisti, reuniti la Scoala de vara de la Costinesti. Spre deosebire de ceilalti critici ai ordinii constitutionale actuale, Boc nu doreste transarea, int

Presedintele PD, Emil Boc, a prezentat proiectul PD de reforma constitutionala in fata tinerilor pedisti, reuniti la Scoala de vara de la Costinesti. Spre deosebire de ceilalti critici ai ordinii constitutionale actuale, Boc nu doreste transarea, intr-un sens sau altul, a disputei dintre partizanii republicii prezidentiale si cei ai uneia parlamentare. Liderul democratilor propune mentinerea regimului semiprezidential si chiar intarirea acestuia, prin marirea prerogativelor sefului statului. Astfel, Boc a spus ca Romania este, de fapt, o republica parlamentara, cu exceptia faptului ca presedintele este ales prin vot direct, nu de catre Parlament. Prin aceasta situatie a aparut o contradictie intre legitimitatea presedintelui, care este mare datorita votului popular primit, si prerogativele sale, care sunt destul de putine.
Presedintele PD considera ca Romania trebuie sa se transforme intr-o republica semiprezidentiala reala, dupa model francez. Transformarea ar urma sa aiba cinci puncte majore.

Atributii sporite pentru presedinte

In primul rand, seful statului ar trebui sa desemneze direct pe primul-ministru, in loc sa desemneze un candidat dupa consultarile cu partidele politice, candidat care trebuie sa primeasca ulterior validarea Parlamentului. Apoi, Boc apreciaza ca dizolvarea Legislativului trebuie sa fie un atribut al presedintelui, cu conditia ca acesta sa o poata face o singura data intr-un an. Actualmente, dizolvarea poate fi provocata doar prin demisia premierului, dar nici in acest caz procedura nu duce automat la acest lucru. Al treilea punct al reformei propuse de PD vizeaza participarea sefului statului la sedintele de Guvern, care este posibila doar in cazul dezbaterii unor probleme de interes national. Or, aceasta participare nu trebuie restrictionata, a aratat Emil Boc. La punctul patru, PD doreste cresterea operativitatii cu care seful statului ia masuri in situatii de urgenta, deoarece aceasta este scazuta in momentul de fata din cauza necesitatii obtinerii acordului Parlamentului, fie inainte de luarea masurilor necesare, fie ulterior acestora. Ultimul punct al reformei constitutionale vizeaza convocarea referendumului de catre presedinte, oricand doreste acesta si nerestrictionarea domeniilor vizate prin plebiscit.
Democratii sprijina intregul model, dar insista pe adoptarea punctelor privind participarea presedintelui la sedintele de Guvern, procedura de dizolvare a Parlamentului si referendumul. Pe langa modelul inspirat de Franta, Boc sustine si preluarea de la germani a motiunii constructive de neincredere prin care primul-ministru este demis, iar succesorul sau este desemnat in cadrul aceleiasi sedinte a Parlamentului. Apoi, PD doreste ca nominalizarile pentru judecatorii Curtii Constitutionale sa nu se mai faca pe criterii politice. Totodata, democratii vor sa restrictioneze dreptul Executivului de a emite ordonante de urgenta doar pentru situatii exceptionale: stare de asediu, de necesitate si de razboi. Boc sustine ca reforma constitutionala ar trebui facuta chiar in 2007, dupa integrarea in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.