Datoria publica foarte scazuta si perspectiva imediata a aderarii la UE recomanda Romania pentru investitii cu risc scazut.

Agentia internationala de rating Fitch Ratings a anuntat ieri imbunatatirea ratingului acordat Romaniei. Plafo
Datoria publica foarte scazuta si perspectiva imediata a aderarii la UE recomanda Romania pentru investitii cu risc scazut.

Agentia internationala de rating Fitch Ratings a anuntat ieri imbunatatirea ratingului acordat Romaniei. Plafonul de tara aferent Romaniei a fost imbunatatit de la BBB+ la A- . Potrivit declaratiei analistului agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun, dezvoltarea economica este sustinuta de un volum impresionant de investitii straine directe. Fitch subliniaza ca in perioada 2007-2013 Romania va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 17 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, in cadrul politicii de coeziune, in vederea realizarii reformelor institutionale si structurale.

Minimum de datorie

Agentia de rating britanica considera ca Romania ramine in graficul stabilit pentru aderarea in ianuarie 2007, desi o aminare pentru anul 2008 nu va afecta in nici un fel ratingul suveran.

Decizia agentiei de rating este fundamentata de nivelul foarte scazut al datoriei guvernamentale, de aproximativ 20% din PIB, sub cel al tarilor cu un rating comparabil cu cel al Romaniei (tarile cu un rating suveran mediu situat la nivelul BBB au un nivel al datoriei guvernamentale de 34% din PIB).

Mai mult, reprezentantii Fitch se asteapta ca acest nivel sa coboare sub pragul de 16% din PIB la sfirsitul acestui an. (D.O.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.