Cei patru retinuti la Iasi au facut ieri mai multe drumuri intre arest si DNA pentru audieri suplimentare.

Prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, si celelalte trei persoane retinute in cazul mitei cu teren de la Iasi au fost dusi aseara
Cei patru retinuti la Iasi au facut ieri mai multe drumuri intre arest si DNA pentru audieri suplimentare.

Prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, si celelalte trei persoane retinute in cazul mitei cu teren de la Iasi au fost dusi aseara la Tribunalul Bucuresti, cu propunerea procurorilor DNA de a fi arestati pentru 29 de zile.

Ei ajuns in fata anchetatorilor in urma unui denunt ca au cerut spaga trei hectare de teren pentru punerea in posesie a unei mosteniri. Norina Forna, decan la Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF Iasi, mostenise de la bunicul sau 20 de hectare de teren in comuna Rediu, judetul Iasi. Printr-o hotarire judecatoreasca definitiva din anul 2003, instanta locala a dispus retrocedarea acestei suprafete de teren catre Norina Forna.

Propunerea

Pentru demersurile care urmau sa fie efectuate pe linga Prefectura Iasi, Norina Forna a apelat la serviciile avocatului Toni Baltag. De altfel, sotia avocatului, Teodora Baltag, este medic stagiar la cabinetul stomatologic al Norinei Forna.

Dupa cum a sustinut Dorin Forna, sotul mostenitoarei, in fata ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie, pe 26 iulie a fost contactat telefonic de Toni Baltag, care i-a spus ca s-a aprobat punerea in posesie pentru o suprafata de 16 hectare nu in comuna Rediu, ci in comuna Miroslava, in apropierea Metro, la numai trei kilometri de iesirea din Iasi, o zona foarte scumpa. Potrivit DGA, acelasi avocat i-ar fi comunicat lui Dorin Forna si pretentiile prefectului Radu Prisacaru: trei hectare din terenul retrocedat, dintre care unul era pentru Flavius Ionita, seful Agentiei Domeniilor Statului Iasi.

Intermediarii

A urmat o vizita la prefectura, pe 17 august, cind Dorin Forna a fost insotit de Toni Baltag. In momentul in care cei doi s-au intilnit cu prefectul pe holul institutiei, acesta din urma i-ar fi spus lui Forna ca il va pune in posesie cu cele 16 hectare doar daca va primi trei hectare pentru el si Flavius Ionita. Denuntul la DGA a fost facut in aceeasi zi de Dorin Forna. Pe 18 august, DGA a sesizat DNA Bucuresti.

Cercetarile DGA si DNA au scos la iveala faptul ca prefectul Radu Prisacaru si directorul ADS, Flavius Ionita, urmau sa primeasca mita de la Dorin Forna prin intermediul unei terte persoane. Este momentul in care intra in scena Cristian Maftei, patronul restaurantului Barbarosa, local care functioneaza intr-un spatiu subinchiriat de PNL Iasi.

DGA arata intr-un comunicat ca Prisacaru le-a sugerat mostenitorilor, prin intermediul avocatului Baltag, sa incheie un antecontract de vinzare-cumparare, prin care Forna se angaja sa vinda dupa obtinerea titlului de proprietate trei hectare de teren omului de afaceri Cristian Maftei, act autentificat la biroul notarial al Ioanei Beldeanu, sotia lui Cristian Maftei. Acesta urma sa cumpere cu un pret modic cele trei hectare si sa le vinda ulterior la pretul pietei, iar banii urmau sa parvina prefectului si directorului ADS. Terenul este evaluat la 600.000 de euro.

Supraveghere continua

Dupa semnarea antecontractului de catre Forna, atit prefectul, cit si directorul ADS au inceput procedurile de punere in posesie in zona Miroslava. Pe 31 august, dupa doua saptamini de monitorizare, procurorii au intervenit si i-au retinut pe prefect si pe ceilalti trei complici.

Cel mai tinar prefect din tara, declarat anul trecut si prefectul anului, Radu Vasile Prisacaru, este cercetat pentru luare de mita si complicitate la luare de mita, Flavius Ionita, directorul ADS Iasi, pentru luare de mita, Cristian Maftei pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, fals in declaratii, iar avocatul Toni Baltag pentru complicitate la luare de mita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.