Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la Realitatea Tv, ca nu are informatii despre o eventuala infiltrare de ofiteri SRI sub acoperire in presa, dar ca stie ca obiectivul serviciilor secrete romanesti este evitarea infiltrarii de ofiter
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la Realitatea Tv, ca nu are informatii despre o eventuala infiltrare de ofiteri SRI sub acoperire in presa, dar ca stie ca obiectivul serviciilor secrete romanesti este evitarea infiltrarii de ofiteri activi ai altor servicii, pentru ca opinia publica sa nu fie "denaturata". "Va pot spune ca obiectivul major al serviciilor de informatii - si va rog sa nu interpretati cu vreo speculatie - este ca in presa romaneasca sa nu se infiltreze ofiteri acoperiti ai altor servicii, pentru a incerca sa deturneze opinia publica, pentru ca...", a sustinut seful statului, mentionand ca nu exclude posibilitatea sa existe totusi ofiteri sub acoperire in presa. "Serviciile de informatii incearca sa protejeze media romaneasca de infiltrarea unor structuri care eventual sa altereze mesajul real al unei prese romanesti", a adaugat presedintele. Intrebat daca serviciile i-au spus ca au infiltrat ofiteri sub acoperire ca sa-i protejeze pe jurnalisti, Basescu a spus ca nu are asemenea informatii de la vreun sef al serviciilor de informatii ca au infiltrat ofiteri in presa democratica. Rugat sa se intereseze asupra proportiilor unui asemenea fenomen, presedintele a fost categoric: "Niciodata n-o sa vreau sa stiu ofiterii acoperiti ai serviciilor de informatii romanesti, pentru ca presedintii vin si pleaca, serviciile romanesti trebuie sa-si mentina in siguranta reteaua de ofiteri acoperiti".
16% dintre ofiterii SRI sunt securisti
Presedintele a mai spus ca din ofiterii SRI doar 16% provin din fosta Securitate, iar din acestia doar 6% sunt activi si ca cea mai buna evidenta a ofiterilor si informatorilor se afla in arhivele de la CNSAS, fiind vorba, din evaluari "grosiere", despre 15.000 de ofiteri. "In fiecare dosar exista numele informatorului, al colaboratorului si al ofiterului. SRI a tinut evidenta ofiterilor in primele 10.000 din cele 1.400.000 de dosare predate la CNSAS cu camionul. Ceea ce nu inseamna ca CNSAS va putea face evidenta tuturor ofiterilor in 30 de zile", a spus Basescu. El a declarat ca este vorba, "grosier", despre 15.000 de ofiteri. Intrebat de unde are aceasta cifra, Basescu a raspuns: "Dintr-o evaluare grosiera, plecand de la premisa ca, din 1950 pana in 1989, la directiile care s-au ocupat de evidenta populatiei au lucrat circa 15.000 de ofiteri, in Directia I si in Directia a VI-a".
"Niste lichele"
Un alt subiect dezbatut intens in emisiunea televizata a fost cel al dosariadei, seful statului acuzandu-i pe ziaristii care erau in studio ca incearca sa ii fabrice un dosar de Securitate, impreuna cu "politicieni de nimic, asa-zis taranisti, de fapt, niste lichele". "Se incearca cu disperare crearea, dupa revolutie, a unui dosar al lui Traian Basescu, a unui dosar de Securitate. Eu am facut cateva afirmatii publice. Una, ca nu am semnat niciodata un angajament. Doi, ca niciodata nu am facut vreo nota despre colegi, oameni, si asa mai departe. Am mai facut o afirmatie publica inca din 1991, ca in calitate de comandant de nava, de secund al navelor petroliere pe care am facut serviciul, am facut zeci, sute, probabil mii de rapoarte. Erau rapoartele pe care le face si un comandant roman, si un comandant suedez, si un comandant britanic", a spus seful statului. El a continuat acuzandu-i pe jurnalisti: "Vad ca Biblia dumeavoastra este fosta Securitate. Incercati, cu tot soiul de registre, sa imi fabricati un dosar. Incercati sa fabricati dosare impreuna cu politicieni care nu inseamna nimic, care nu au facut niciodata nimic, asa-zisi taranisti, de fapt, niste lichele", a spus Basescu, facand aluzie la Aurelian Pavelescu, membru PPCD, fost membru PD. Pavelescu a incercat sa-i raspunda presedintelui, amintindu-i ca l-a sprijinit in campania electorala. "Nu va permit sa ma faceti lichea in direct, decat raspunzandu-va cu aceeasi moneda. M-am batut pentru dumneavoastra in campania electorala si ar fi trebuit sa imi multumiti", a spus taranistul. Basescu insa a continuat sustinand ca "o intreaga clasa politica incearca sa imi fabrice un dosar". El a mentionat ca din promotia din care a facut parte la Institutul de marina, in anii '70, au facut parte 60 de absolventi. "Sunt usor de gasit, e usor de aflat daca as fi fost turnator", a spus seful statului. Basescu a amintit ca, in calitate de comandant de nava, a facut "zeci, sute sau mii de rapoarte catre companiile navale", parte dintre acestea "starnind, cu siguranta" interesul Securitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.