Pe fondul incetinirii economiei japoneze, exprimata mai ales prin scaderea exporturilor si a reducerii productiei industriale, yenul a inregistrat saptamana aceasta cel mai scazut nivel in raport cu euro din ultimii 7 ani, adica de la data introducer
Pe fondul incetinirii economiei japoneze, exprimata mai ales prin scaderea exporturilor si a reducerii productiei industriale, yenul a inregistrat saptamana aceasta cel mai scazut nivel in raport cu euro din ultimii 7 ani, adica de la data introducerii monedei unice europene.
Dupa cum informeaza Le Monde, ministrul de finante japonez, Sadakazu Tanigaki, a ales sa nu explice foarte detaliat aceasta evolutie, declarand numai ca va urmari indeaproape nivelul raportului dintre cele doua monede. Ceea ce este surprinzator pentru analisti la ultimele evolutii este ca, in vreme ce euro a ramas la aproximativ aceeasi valoare in raport cu dolarul, yenul a inregistrat o scadere cu mult mai mare raportat la moneda europeana comparativ cu cea americana.
Situatia este atipica deoarece in mod normal se considera ca valoarea monedei japoneze fata de euro este formata in urma cumularii valorii proportiei euro-dolar si dolar-yen.
De data aceasta, insa, moneda japoneza a realizat performante dezamagitoare in raport cu toate monedele straine, ceea ce poate fi pus mai ales pe seama ritmului de crestere economica slab.
In luna iulie, productia industriala in Japonia a scazut cu 0,9% fata de luna precedenta, iar autoritatile fiscale explica aceasta mai ales prin scaderea nivelului exporturilor, pusa la randul ei pe seama scaderii cererii domestice si mondiale.
De asemenea, Produsul Intern Brut in Japonia a crescut cu o suma sub asteptari, si anume cu 0,2% in luna iunie fata de mai, si cu 0,8% anul acesta fata de anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.