Disputa din Alianta pe marginea anticipatelor a fost relansata la Scoala de vara a tinerilor din PD, de la Costinesti. Presedintele executiv al acestui partid, Adriean Videanu, a spus ca alegerile anticipate dupa ianuarie 2007 reprezinta o solutie pe

Disputa din Alianta pe marginea anticipatelor a fost relansata la Scoala de vara a tinerilor din PD, de la Costinesti. Presedintele executiv al acestui partid, Adriean Videanu, a spus ca alegerile anticipate dupa ianuarie 2007 reprezinta o solutie pentru gestionarea perioadei de dupa integrarea in Uniunea Europeana. "Dupa ce ai pierdut majoritatea parlamentara intr-o Camera a Parlamentului, este foarte greu sa gestionezi un proces atat de greu cum este integrarea, practic as putea sa spun ca e imposibil", a motivat Videanu. Acesta a spus ca este necesar si acordul liberalilor si a pledat pentru liste comune ale Aliantei la eventualele anticipate. In schimb, liderul democrat nu a exclus ca PNL si PD sa mearga separat in alegerile pentru Parlamentul European.
Pentru liberali este mai amenintatoare o afirmatie a primarului Capitalei dupa care intocmirea listelor comune ar trebui sa se faca in functie de un sondaj care sa stabileasca popularitatea fiecarui partid in parte, iar cel care va obtine cel mai mare numar de parlamentari sa-l desemneze pe viitorul premier. Cum sondajele de opinie prezinta PD cu un procentaj mai mare decat PNL, afirmatia lui Videanu tinteste direct pozitia lui Tariceanu.

Videanu: "Am facut mai multe concesii decat PNL"

Presedintele executiv al PD isi intemeiaza solicitarile pe faptul ca democratii ar fi facut mai multe concesii in interiorul Aliantei decat liberalii. "Intr-o analiza a angajamentelor reciproce pe baza protocolului, PD este intr-adevar cel care a facut mai multe concesii partenerilor nostri de coalitie", a declarat Videanu la Costinesti. Prima ar fi fost ca PD a renuntat sa conteste raportul de pe listele electorale din 2004, de 1,3 la 1, in defavoarea lor, in pofida anumitor dubii pe care le-a avut atunci. Apoi, pedistul sustine ca acest raport de forte nu a fost respectat intotdeauna la impartirea functiilor, defavorizand PD. "Presedintele Camerei Deputatilor a fost ales de Alianta, nu de PNL, concesie care nu a fost urmata de o regularizare in Alianta de raportul 1,3 la 1", a exemplificat liderul democrat. Apoi, Videanu a reprosat colegilor din Alianta ca nu au un program economic coerent, convenit cu Uniunea Europeana. In schimb, cel al PD va fi la baza viitorului program de guvernare "fie ca va fi al Aliantei, fie ca va fi al PD".
Liberalii au reactionat imediat, fiind nemultumiti de reluarea temei alegerilor anticipate. Ludovic Orban, presedintele organizatiei din Bucuresti a PNL, a spus ca "preocuparea bolnavicioasa a presedintelui si a PD pentru alegeri anticipate este inexplicabila si daunatoare". Orban sustine ca alegerile in 2007 sunt inoportune deoarece ar arunca Romania intr-o criza grava. In plus, partidele din Alianta nu au capacitatea de a organiza asemenea alegeri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.