Natascha Kampusch, fata care a fost tinuta captiva timp de opt ani, tine din nou primele pagini ale ziarelor din intreaga lume. Acum cateva zile, ea a reusit sa evadeze din mainile rapitorului ei, Wolfgang Priklopil, iar de atunci, toata lumea dorest
Natascha Kampusch, fata care a fost tinuta captiva timp de opt ani, tine din nou primele pagini ale ziarelor din intreaga lume. Acum cateva zile, ea a reusit sa evadeze din mainile rapitorului ei, Wolfgang Priklopil, iar de atunci, toata lumea doreste sa afle ce i s-a intamplat. Agresorul ei, care avea 44 de ani, s-a sinucis la scurta vreme dupa ce fata a evadat, aruncandu-se in fata unui tren.
Natascha a fost rapita pe cand avea doar zece ani si, timp de opt ani, a stat sechestrata in garajul locuintei lui Priklopil, iesind doar ocazional prin curte sau prin imprejurimi, insotita evident de acesta. In acest interval, barbatul a invatat-o totusi pe fata sa scrie si sa citeasca, a lasat-o sa se uite la televizor si sa asculte la radio.
Acum, tanara, care are 18 ani, are deja avocati care intentioneaza sa deschida o actiune legala prin care clienta lor sa mosteneasca casa si proprietatile lui Priklopil. Se pare ca Natascha s-a adaptat rapid la lumea reala, dupa opt ani de izolare completa. Ea este acum reprezentata de avocati si are chiar si un consilier de imagine, un purtator de cuvant, in afara psihiatrilor si a asistentilor sociali care o inconjoara.
Menajera din Iugoslavia
Zilele trecute, politia cauta la domiciliul lui Priklopil eventuale alte camere ascunse, iar vecinii au povestit ca au mai vazut-o pe fata pe langa casa.
"Fata parea prietenoasa, iar cand l-am intrebat pe agresorul ei cine este, mi-a spus ca e menajera sa din fosta Iugoslavie", a povestit un vecin.
Purtatorul de cuvant al Natashei, Dieter Ecker, a declarat presei ca va vorbi cu ea sa dea un singur interviu saptamana viitoare, dupa care spera ca aceasta sa fie lasata in pace de catre presa. "Depinde de progresele pe care le va face, insa in mod sigur va acorda doar un interviu sau doua ca sa poata satisface curiozitatea enorma cu care este inconjurata. Dupa aceea, ea spera ca totusi va fi lasata in pace", a declarat Ecker.
La randul sau, avocatul adolescentei, Guenter Harrich, a declarat ca va cere ca proprietatile lui Priklopil sa fie mostenite de Natascha. Wolfgang Priklopil avea doua masini, doua treimi din casa sa din orasul austriac Strasshof, (cealalta treime apartinandu-i mamei sale) precum si 24% din compania pentru care lucra.
Avocatul Harrich a explicat ca "vom cere casa lui Priklopil si credem ca mama acestuia nu va avea nimic impotriva. La urma urmelor este o problema de compensatie a durerii si chinurilor la care a fost supusa aceasta fata".
Expertii imobiliari au estimat ca imobilul rapitorului, care are 160 de metri patrati, valoreaza cam 120 de mii de lire sterline, dar sunt de parere ca o proprietate ca acestuia - in care a avut loc asemenea grozavie - este foarte greu de vandut.
"Nu am pierdut nimic"
Se pare ca Natascha Kampusch ar putea primi si din partea statului austriac un milion de lire sterline drept compensatii legale, iar avocatul sau va constitui un cont in care sa se verse banii donati de oamenii care doresc sa o ajute pe fata sa-si ia viata de la capat.
Rupert Leutgeb, purtatorul de cuvant al tatalui fetei, Ludwig Koch, a declarat ca "ea a scapat fara nimic. Fara educatie, fara obiecte personale, nu avea nici macar hainele ei. Astfel, ea acum are nevoie de ajutor ca sa-si poata lua viata de la capat si pentru a se putea pregati pentru viitor".
Printre cei care o ajuta pe Natascha se numara si renumitul psihiatru Max Friedrich de la Universitatea din Viena.
Luni, Natascha Kampusch a declarat intr-o scrisoare deschisa ca plange intr-un fel moartea barbatului care a rapit-o si ca nu i se pare ca ar fi pierdut ceva in cei opt ani de captivitate. "Este adevarat ca adolescenta mea a fost diferita de a altora, dar, in principiu, nu am sentimentul ca as fi pierdut ceva. Am fost salvata de multe lucruri, cum ar fi fumatul, bautura si prietenii falsi".
Declaratii ciudate
Declaratia sa - care i-a uimit pe multi prin elocventa ei - sugereaza ca adolescenta poate suferi de "sindromul Stockholm", in care victimele care au trecut prin situatii insuportabile ajung sa se identifice cu rapitorii sau cu agresorii lor. Psihiatrul Rainhard Haller, care a fost desemnat ca expert al cazului, afirma ca tanara nu numai ca nu-l percepe pe rapitorul ei intr-o lumina negativa, ci sugereaza ca poate intre cei doi sa fi fost chiar o relatie de dragoste. Se pare ca Natascha nu era incuiata tot timpul in garaj, ci uneori ducea o viata normala alaturi de rapitorul ei. Haller este de parere ca "Priklopil nu era numai personajul crud si dominant, era si tatal, si prietenul si probabil si iubitul fetei. Diversitatea relatiei lor este atat de greu de exprimat, incat constituie probabil un motiv pentru care ea doreste sa nu povesteasca nimic din ceea ce i-a intamplat, cu orice risc".
Vecinul lui Priklopil, Josef Jantschek, de 66 de ani, a povestit si el: "Am vazut-o pe fata destul de des in decursul anului trecut. I-am vazut deseori coborand din masina si de fiecare data cand ne vedea, ea ne facea foarte prietenos cu mana. Nu am avut de unde sa ne dam seama ca ea era Natascha Kampusch, fata disparuta de atatia ani. Cand l-am intrebat pe Priklopil daca ea este iubita lui, el mi-a zis doar ca <<este o menajera pe care mi-a fost imprumutata un coleg de serviciu ca sa ma ajute la treaba>>". (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.