Vremuri de vrajba in PSD. Chiar daca in mod public declara ca se pregatesc de anticipate, pesedistii se incaiera intre ei. Si, mai nou, se cearta si cu presa.

Mircea Geoana e tot mai singur in PSD. Liderul pesedist pare sa fi pierdut si sprijinul Grupului de la Cluj. La sfirsitul saptaminii, s-a inregistrat o prima disputa serioasa intre cele doua parti. Vasile Dincu s-a suparat asa de tare pe Geoana, incit el si-a facut bagajele si a plecat cu o zi inainte de finalul reuniunii de la Vatra Dornei. Totul a pornit de la declaratiile lui Dincu din prima zi a Scolii de vara a PSD, atunci cind a spus despre presedintele PSD ca a cam dezamagit. „Am crezut ca, aducind un presedinte tinar, cu un program nou, am rezolvat problema reformei. Dar acum ne dam seama ca ne-am inselat. Nu am rezolvat problema reformei", a spus Dincu, vineri, la Scoala de vara. Strategul nu s-a multumit doar cu atit si a reluat, intr-o emisiune tv, declaratiile dure la adresa lui Geoana. Seful n-a mai suportat si, potrivit unor surse din partid, l-a certat foarte tare, in particular, pe exponentul Grupului de la Cluj. Simbata, la o reuniune cu usile inchise a liderilor PSD, desfasurata tot la Vatra Dornei, Geoana s-a manifestat in mod public impotriva lui Dincu. „Vasile a facut o greseala, a dat cu bita in balta si trebuie sa-si asume responsabilitatea", ar fi declarat - spun aceleasi surse - presedintele PSD. Vasile n-a mai apucat sa raspunda, intrucit o apucase catre Cluj.

Mitrea si Hrebe se miriie

La Vatra Dornei s-au ascutit multe sabii. Si, in ciuda aparentei de consens, tensiunile din partid par sa se fi agravat. In afara de disputa Geoana-Dincu, in ultimele zile, au razbatut si alte „tipete" - de exemplu, ale lui Miron Mitrea si ale lui Viorel Hrebenciuc. La aceeasi reuniune cu usile inchise a liderilor de filiale, secretarul general al PSD s-a trezit luindu-l la rost pe Hrebenciuc pentru ca-si permite sa negocieze pe cont propriu, in numele partidului, diferite functii de reprezentare ale PSD. „Eminenta cenusie a PSD" n-a rezistat, spun sursele citate, si a tinut sa-i dea replica lui Mitrea. „Daca partidul nu e in stare sa negocieze, atunci negociez eu", ar fi spus Hrebeniuc.

Vanghelie, Dincu si capu’ lu’ finu

„Capete in gura" si-au tras si Marian Vanghelie cu Vasile Dincu. Cearta celor doi a izbucnit cu citeva zile inainte de reuniunea de la Vatra Dornei, cei doi razboindu-se prin presa. La Vatra Dornei, Vanghelie il prezenta pe finul lui, referindu-se tot la Dincu. „El e Catalin Stochita. L-am adus sa-i dea un cap in gura lui Dincu", se amuza Vanghelie. Vasile Dincu l-a evitat cit a putut pe Vanghelie si, cit au stat la Scoala de vara, nu si-au adresat cuvinte decit prin intermediari. „Eu n-am nici o treaba cu Dincu, e baiat destept, e tehnic, dar sa nu creada el ca poate sa le faca pe toate. Uite, mergem impreuna pe strada si facem pariu ca nu-l pupa nici o baba", spunea Vanghelie unor apropiati.

Sase, vine presa!

Ca pe vremea lui Nastase, pesedistii par din nou foarte afectati de relatia lor cu presa. La Vatra Dornei, Mircea Geoana a anuntat sanctiuni pentru cei care mai dau „pe surse" informatii din partid - ne-au declarat surse din partid. „Sa nu ne mai certam prin public",

le-a spus Geoana colegilor sai de partid.

„Opriti focul!"

„Incepind de miine, cine a calcat pe bec trebuie sa suporte masuri, indiferent cine este. Esti filosof, esti prietenul meu, trebuie sa platesti", a declarat si vicepresedintele PSD Ilie Sirbu, facind aluzie si la disputa dintre Dincu si Vanghelie. „Nu este tolerabil sa avem in sinul nostru oameni care trag in partid foc incrucisat. Nu mai e timp de foc incrucisat sau la picioare", a mai afirmat Geoana.

Harti si sloganuri

La aceeasi reuniune cu usile inchise de simbata s-au auzit si voci care au anuntat „recensamintul presei". „Trebuie sa facem o repozitionare pe harta media la nivel national. Sa vedem unde partidul este dezavantajat strategic", a declarat - potrivit acelorasi surse - deputatul PSD Constantin Nita, care a cerut ca, pina pe 10 septembrie, sa se execute in fiecare judet cite un material cu situatia presei (ce ziare si posturi tv sau radio exista, cui apartin, cine sint directorii si reporterii care sint acreditati pe PSD, in ce fel se scrie). Altfel, sloganul Scolii de vara a fost „Vatra Dornei - punctul de plecare pentru o noua guvernare". Autor: Marian Vanghelie.