Filmul "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, a obtinut, sambata seara mentiunea speciala a juriului in competitia de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo, ce s-a desfasurat intre 18 si 26 august, se arata pe site-ul oficial al evenimentului.
Filmul "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, a obtinut, sambata seara mentiunea speciala a juriului in competitia de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo, ce s-a desfasurat intre 18 si 26 august, se arata pe site-ul oficial al evenimentului. Tot la Sarajevo, filmul romanesc a castigat vineri seara un premiu decernat de un partener al festivalului: CICAE - Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai. Mentiunea speciala i-a fost acordata lui Radu Muntean de un juriu prezidat de regizoarea Jasmila Zbanic (Bosnia Hertegovina) si format din Wouter Barendrecht (fondator al Fortissimo Film Sales, Olanda), regizorul Jan Cvitkovic (Slovenia), Kim Dong-ho (director al Festivalului International de Film de la Pusan, Coreea de Sud) si Jerome Paillard (director al Pietei de Film de la Cannes, Franta). Acestia au apreciat filmul ca fiind "o abordare convingatoare, aproape de documentar, a felului in care facem alegeri in viata - in societatile de tranzitie - si a consecintelor acestor alegeri asupra noastra si asupra oamenilor din jur".
"Hartia va fi albastra", o poveste desfasurata in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, il are ca protagonist pe Costi (interpretat de Paul Ipate), un tanar prins de izbucnirea Revolutiei cu trei luni inainte de a termina armata. Dupa atatia ani de dictatura, el crede ca misiunea oricarui roman este sa lupte impotriva teroristilor. Prin urmare, fuge sa lupte la Televiziune. Dupa cum spune regizorul, filmul "nu ofera o perspectiva istorica de tip History Channel, ci isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti ai evenimentelor". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.