Un document prezentat ieri de Lavinia Sandru cu scopul de a-l incrimina pe Vadim a declansat un efect contrar. Liderul PRM pare a nu fi fost preferat de Securitate pentru postura de spion.

Deputata PIN Lavinia Sandru a readus ieri in discutie cazul dosarului liderului PRM Corneliu Vadim Tudor si a prezentat un document din care ar reiesi ca ,,Vadim nu a facut altceva decit politie politica". Sandru a aratat presei un raport intocmit de seful Directiei I a Securitatii, generalul maior Aron Bordea, care face referire la o intilnire cu C. V. Tudor si cu un pictor din acea perioada, Mihai Bandac. Deputatul PIN a sustinut ieri ca a verificat veridicitatea documentului, datat 4 martie 1981, si ca originalul s-ar afla in dosarul pe care C.V. Tudor il are la CNSAS. Conform acestui raport, C.V. Tudor, pe atunci redactor la Agerpres si membru al Uniunii Scriitorilor, i-ar fi semnalat generalului Bordea "existenta, in rindul oamenilor de litere si de arta, a unor elemente de «extrema dreapta» care s-ar situa in mod constient pe o pozitie «disidenta», contrara politicii partidului si statului nostru si ar urmari sa creeze stari de tensiune care pot genera interventia unei puteri straine".

Apare si Plesu in raport

In plus, potrivit relatarilor din document, atit Vadim, cit si pictorul Bandac s-au aratat „stupefiati" de aparitia textului criticului de arta Andrei Plesu, intitulat „Fragment apocrif dintr-un dialog platonic", prezentat la galeria „Simeza", care ar fi avut „un caracter incitant". Conform raportului, cei doi s-au mai referit si la "alte aspecte negative din domeniul creatiei literar-artistice", potrivit carora "poetul Dorin Tudoran ar transmite date din rindul scriitorilor lui Virgil Ierunca si Monicai Lovinescu".

„Corneliu Vadim Tudor si Mihai Bandac au justificat initiativa lor prin dorinta de a se preintimpina o stare de lucruri care ar putea deveni foarte grava si de necontrolat. Au mentionat ca s-au adresat organelor de Securitate pentru ca au mare incredere in aceasta institutie si stiu ca «cu armata nu te joci, este singura care poate sa faca ordine»".

Documentul e vechi

Mai multi membri ai Colegiului CNSAS au declarat ieri ca documentul dat publicitatii este insa unul vechi, care se afla in dosarul lui Vadim si in noiembrie 2004, cind liderul PRM a primit, prin votul CNSAS, verdictul ca nu a facut politie politica. Unii spun ca atunci hirtia a fost considerata un fals, din cauza lipsei semnaturii generalului Bordea. Constantin Buchet, de pilda, isi aminteste ca insusi generalul Bordea a iesit in public si a negat ca ar fi intocmit un asemenea raport, pe care il considera "suspect, pentru ca este nesemnat, nestampilat si pentru ca nu se regaseste in dosarul de urmarire al lui Andrei Plesu". Altii, ca Mircea Dinescu, sustin ca "nu s-a pus deloc problema ca documentul nu ar fi autentic, pentru ca la CNSAS nu exista documente falsificate".

Dosarelul nou, de la SIE

In schimb, membrii Colegiului au spus ca printre dosarele nou-venite la CNSAS de la SIE se afla si documente privitoare la Vadim, dar ca mai degraba acestea i-ar fi favorabile, nicidecum incriminatorii. Printre hirtiile noi, cea mai interesanta pare a fi o declaratie de-a lui Vadim prin care refuza sa colaboreze cu Securitatea ca agent strain. „Ar exista date noi in privinta lui Vadim Tudor, venite de la SIE. Este vorba despre acea tentativa de trimitere a lui in strainatate ca agent, iar el a refuzat, dar a refuzat de frica. Securitatea a avut incredere in Vadim, ca sa il trimita in cuibul de «vipere anticomuniste» de la postul de radio «Europa Libera». Scriitorii de la revista «Saptamina», inclusiv C.V. Tudor, erau bratul armat cu pix al Securitatii", a declarat Dinescu.

Alt membru al CNSAS, Cazimir Ionescu, sustine ca la preluarea ultimelor dosare de la SIE au fost discutii in cadrul comisiei mixte in care s-a vorbit si despre ce a aparut nou in cazul Vadim. „Eu n-am vazut dosarul, dar cineva care l-a vazut a zis atunci ca probele sint discriminatorii pentru ca Vadim ar fi refuzat colaborarea spunind: «Ce ar zice mama daca ar afla asa ceva despre copilul ei?!»". Constantin Buchet sustine si el ca rezultanta documentelor nou-venite de la SIE este ca „Vadim a refuzat colaborarea, ca le-a spus ca nu vrea sa aiba de-a face cu ei, iar un ofiter raporteaza ca el «nu prezinta interes operativ»".

CNSAS va vota luna viitoare daca hirtiile venite de la SIE se constituie sau nu in probe pentru ca dosarul Vadim - politie politica sa fie redeschis.