Romania primeste, in perioada 27-29 august, vizita unei misiuni economice chineze, condusa de Gao Hucheng, adjunctul ministrului Comertului din R. P. Chineza care va cauta ca, impreuna cu partea romana, sa gaseasca solutii pentru dinamizarea relatiil

Romania primeste, in perioada 27-29 august, vizita unei misiuni economice chineze, condusa de Gao Hucheng, adjunctul ministrului Comertului din R. P. Chineza care va cauta ca, impreuna cu partea romana, sa gaseasca solutii pentru dinamizarea relatiilor comerciale bilaterale si diminuarea soldului negativ al balantei comerciale.
Misiunea economica chineza, din care fac parte 11 oficiali, reprezentand diferite departamente din Ministerul Comertului, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Finantelor, si 22 oameni de afaceri chinezi va participa la intalniri cu Bogdan Pascu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediu de afaceri si intreprinderi mici si mijlocii, cu ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, si cu ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.
Totodata, demnitarul chinez insotit de cei 22 de oameni de afaceri va participa, astazi, la Forumul de afaceri romano-chinez gazduit de CCIR impreuna cu departamentul de Comert Exterior din cadrul MEC. Discutiile vor urmari identificarea unor oportunitati de afaceri pentru parteneri din ambele tari. Oamenii de afaceri chinezi din misiunea economica reprezinta importante companii chineze din domeniul produselor petrochimice si chimice, metalurgice, medicamente si alte produse farmaceutice, industriei agroalimentare, ingrasaminte, echipamente electromecanice, produse speciale, produse ale industriei usoare si din sectorul imobiliar.

"Misiune de achizitii" anuntata de la inceputul lunii

Delegatia de afaceri a fost anuntata inca din data de 2 august cand, la invitatia Uniunii Generale a Industriasilor din Romania si a lui Constantin George Paunescu, presedintele Uniunii, a sosit in Romania Asociatia Chineza pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea. Presedintele UGIR a subliniat atunci relatia speciala de prietenie care exista intre popoarele roman si chinez aratand ca problema deficitului comercial se poate rezolva doar prin lansarea proiectelor mixte de investitii.
Wang Tieshan, insarcinatul pentru afaceri al Ambasadei Republicii Populare Chineze in Romania, a punctat problema deficitului comercial al Romaniei in relatia cu China, declarand: "De aceea, doresc sa va informez ca in luna august va sosi in Romania o puternica delegatie condusa de ministrul adjunct al Comertului din China tocmai pentru a rezolva aceasta problema a deficitului comercial. Delegatia poate fi denumita Misiune de achizitii de marfuri romanesti, ceea ce demonstreaza eforturile Guvernului chinez pe aceasta linie".
Tot la intalnirea din 2 august partea romaneasca, prin vocea lui Doru Frunzulica, prim-vicepresedintele UGIR, a lansat o propunere de constituire a primei banci mixte romano-chineze si a primei societati de asigurari. "Vor exista proiecte de anvergura care vor trebui finantate, iar acest lucru reprezinta o oportunitate pentru sectorul bancar din cele doua tari. Nu trebuie neglijat potentialul pietei asigurarilor din Romania si avantajele pe care le ofera o societate de asigurare-reasigurare in dezvoltarea afacerilor dintre companiile celor doua tari", a declarat Doru Frunzulica.

Schimburi comerciale de aproape 3 miliarde de dolari

Schimburile comerciale reciproce dintre Romania si China au inregistrat, in ultimii ani, o dinamica deosebita, anul trecut atingand valoarea de 1,89 miliarde dolari, din care 227,6 milioane dolari exporturi romanesti. In primele sase luni din 2006 au fost inregistrate schimburi comerciale de 995,1 milioane dolari, din care ponderea exporturilor romanesti s-a ridicat la 102,5 milioane dolari.
In discutiile cu conducerea MEC se va face o analiza a stadiului schimburilor comerciale si a cooperarii bilaterale, precum si a perspectivelor de dezvoltare a acestora in viitor in contextul aderarii Romaniei la UE. Totodata, se vor aborda probleme legate de actiunile promotionale avute in vedere pentru perioada urmatoare, menite sa conduca la mentinerea unui trend ascendent al relatiilor economice romano-chineze, cu accent pe cresterea exportului romanesc.

Contracte de 53 milioane dolari

In cadrul forumului se preconizeaza ca firmele romanesti ar putea semna contracte in valoare de 53 milioane dolari cu parteneri din China, dupa cum a anuntat un comunicat al MEC de vineri, 25 august.
Contractele vor viza livrarea de produse metalurgice, chimice, celuloza si seminte vegetale.
Programul actiunilor bilaterale din perioada imediat urmatoare include vizita in China a unei delegatii conduse de ministrul Iuliu Winkler, in prima parte a lunii septembrie, si cea a ministrului Economiei si Comertului, Ion Codrut Seres, in luna octombrie.

In 25 de ani, va deveni prima economie a lumii

China ar putea deveni cea mai puternica economie din lume in urmatorii 25 de ani, depasind Statele Unite ale Americii (SUA), desi nu va putea pastra inca multa vreme ritmul actual foarte rapid de dezvoltare, a declarat guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, citat de Reuters si preluat de Mediafax.
"Daca economia chineza va creste in continuare, in termeni reali, intr-un ritm cu 7% mai rapid decat economia Statelor Unite, (...) Produsul Intern Brut (PIB) al statului asiatic va depasi intr-adevar indicatorul dezvoltarii economice a Statelor Unite in aproximativ un sfert de secol", a declarat guvernatorul Bancii Israelului la o intrunire cu reprezentantii bancilor centrale si ai academiilor de varf din toata lumea. China ar putea recupera diferenta fata de Statele Unite chiar mai rapid, in conditiile aprecierii yuanului fata de dolar, a mai explicat Fischer.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.