O mumie blonda si tatuata, care a stat in gheata timp de 2500 de ani, a fost adusa la lumina zilei intr-o stare foarte buna de conservare, in muntii Altai, de o echipa internationala de arheologi din Berlin, relateaza AFP, citata de Mediafax. Este vo
O mumie blonda si tatuata, care a stat in gheata timp de 2500 de ani, a fost adusa la lumina zilei intr-o stare foarte buna de conservare, in muntii Altai, de o echipa internationala de arheologi din Berlin, relateaza AFP, citata de Mediafax. Este vorba de corpul unui razboinic scit care a fost descoperit in timpul sapaturilor efectuate la o altitudine de 2600 de metri, intr-un mormant sub forma "tumulus" ("movila") care poarta denumirea de "Kurgan", a declarat presedintele Institutului german de arheologie, Hermann Parzinger.
"Abia maturasem putin praful", a adaugat acesta, subliniind ca mormantul era practic intact in timpul acestei "descoperiri fabuloase".
Cercetatorii au fost surprinsi de pletele blonde ale razboinicului, care in momentul mortii avea 30-40 de ani. Specialistii nu au descoperit inca in ce conditii a murit acesta. Pletele ar fi putut sa nu fie blonde la origine, ci decolorate din cauza timpului, a precizat Parzinger. Cu capul acoperit de o palarie si imbracat intr-un mantou de castor si zibelina, razboinicul era acoperit pe tors cu tatuaje. Scitul a fost inhumat alaturi de doi cai si harnasamentele lor, arme, recipiente din lemn si lut si sculpturi din lemn. Aceste elemente, semne ale bogatiei, au fost aduse la Ulan Bator.
Intestinele celor doi cai vor fi analizate pentru a descoperi mai multe despre vegetatia regiunii in acea epoca.
Conform lui Parzinger, un numar restrans de sciti au trait intre secolele al VII-lea si al III-lea i.Chr. in stepele eurasiene, inainte de a se muta pe flancul rus al muntelui Altai. Aceasta descoperire indica faptul ca teritoriul lor era mai extins. Sapaturile au fost efectuate de o echipa de cercetatori germani, rusi si mongoli. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.