Cetatenii romani aflati pe teritoriul Spaniei, care au toata documentatia reglementata legal si care sunt inscrisi in sistemul de asigurari sociale medicale spaniole, primesc asistenta medicala in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli. In aceast

Cetatenii romani aflati pe teritoriul Spaniei, care au toata documentatia reglementata legal si care sunt inscrisi in sistemul de asigurari sociale medicale spaniole, primesc asistenta medicala in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli. In aceasta categorie intra si persoanele care au incheiate contracte de munca de scurta durata. Ministrul Sanatatii si Consumului din Spania, Elena Salgado Mendez, si ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, au discutat, recent, despre asigurarea asistentei medicale pentru romanii de pe teritoriul Spaniei, acolo unde exista o comunitate romaneasca de aproximativ 300.000 de persoane.
''As dori sa abordam aceasta tema, luand in considerare numarul mare de cetateni romani care traiesc si muncesc in prezent in Spania. Este foarte important pentru noi, ca Minister al Sanatatii Publice (MSP) din Romania, sa ne asiguram de conditiile in care pot obtine asistenta medicala cetatenii nostri pe teritoriul altor tari'', a declarat ministrul Nicolaescu. La randul sau, ministrul spaniol a explicat faptul ca ''toti cetatenii straini care sunt in situatie legala in Spania, deci si cetatenii romani, beneficiaza de acces universal in aceleasi conditii cu cetatenii spanioli in cadrul sistemului public spaniol de sanatate''.
Totodata, Elena Salgado Mendez a precizat faptul ca mai exista o categorie de cetateni romani care muncesc in Spania si nu au toate documentele legalizate: ''Acestia beneficiaza de asistenta medicala de urgenta si asistenta materno-infantila, respectiv supravegherea gravidei, asistenta medicala la nastere si dupa nastere, supravegherea copilului pana la varsta de 14 ani''. In acelasi timp, s-a discutat si despre momentul aderarii Romaniei la UE si despre modul de aplicare al cardului european de asigurat.

Pachet bazal de servicii medicale comun tuturor tarilor UE?!

''Incepand cu 1 ianuarie 2007, atunci cand speram ca Romania va adera la structurile europene, intentionam sa adoptam, asa cum prevede Legea nr. 95/2006 privind reforma in sistemul de sanatate, cardul european de asigurat'', a afirmat ministrul Nicolaescu.
Pe de alta parte, ministrul spaniol a subliniat necesitatea elaborarii, pe viitor, a unui pachet bazal de servicii medicale comun tuturor tarilor UE, de care sa beneficieze gratuit toti cetatenii: ''Astfel, vor putea sa fie inlaturate orice fel de disfunctionalitati cu care, in prezent, se confrunta atat cetatenii, cat si tarile membre''.
O alta propunere a partii spaniole este crearea de centre europene specializate in tratarea anumitor boli, astfel incat fiecare dintre tarile membre sa nu mai fie obligate sa aiba in sistemul propriu centre pentru toate specializarile medicale.
In ceea ce priveste descentralizarea sistemului de sanatate, ministrul Nicolaescu a cerut detalii omologului sau spaniol, avand in vedere ca ''Spania reprezinta un model regional in acest domeniu''.
''Cheia reusitei descentralizarii sistemului spaniol de sanatate, pot spune chiar coloana vertebrala a acestui sistem, a fost existenta unui grup de functionari publici din administratia centrala care au trecut in administratia locala din regiuni pana la crearea personalului specializat la nivel de teritoriu. Ei au colaborat cu medicii si personalul medical existent aici'', a explicat Elena Salgado Mendez.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.